Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Над 100 хил. бежанци от Украйна се очаква да пристигнат у нас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на бежанците у нас ще надхвърли 100 хиляди след договарянето за хуманитарни коридори между Украйна и Русия, прогнозира депутатът от „Демократична България” Ивайло Мирчев на среща с хотелиери от Балчик, предложили безвъзмездно настаняване на близо 300 бежанци от Украйна. Собствениците на хотели са категорични, че независимо от огромните разходи, няма да оставят хората без подслон, но е необходима спешна намеса на държавно ниво.  

Хотелиерите във Варна, приели бежанци от Украйна, също настояват за спешни компенсации от държавата. „Най-важното за нас е да се възмездят разходите по енергията, защото те заедно с храната скачат всеки ден”, заяви собственикът на два хотела в курорта „Св.Св. Константин и Елена” Атанас Карагеоргиев, при когото са настанени 140 украинци. Той поясни, че ще издържи до деня, в който дойде фактурата за тока.  

„Коментираме помощ за хотелиери в размер около 40 лв. за настанен бежанец и в момента разглеждаме възможностите на бюджета”, съобщи министърът на туризма Христо Проданов, който е в Бургас за среща с туристическия бранш от района.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15