Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

75 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Австрия

Снимка: bmeia.gv.at

На днешната дата, преди 75 години /1947/ две дунавски държави – България и Австрия, възстановяват дипломатическите си отношения, установени за първи път през 1879 година и прекъснати с присъединяването на централноевропейската държава към нацистка Германия /1938-1945/.

Днес Австрия е един от важните търговски и икономически партньори на България. Статистиката показва, че през първите шест месеца на 2021 г. стокообменът нараства с 23.1% /818.7 млн. евро/. Износът на България към Австрия бележи ръст от 28.3% и възлиза на 344.2 млн. евро, което я подрежда на 13 място. Вносът също расте – с 19.5% /474.5 млн. евро/. Внасяните стоки и суровини от Австрия са от областта на електрониката, апарати за жична телефони, за цифрова телекомуникация, хладилници, фризери и други съоръжения за бита и търговията, топлинни помпи, биодизел и смеси, които не съдържат нефтени масла и мн. др. През 2004г. у нас е създаден Българо-австрийският мениджмънт клуб с над 130 фирми учредители.

Сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата също е активно.  Българският културен център Дом „Витгенщайн“ във Виена има водеща роля за представянето и популяризирането на родната култура, изкуство, традиции. Българистиката се развива успешно в Института по славистика към Виенския университет. За популяризиране на българската култура в Австрия допринасят и българите там, които по официални данни са 20 000 с трайна тенденция към увеличение.  Българската общност в Австрия има изградени общо 19 организационни структури  с културен, образователен и религиозен характер. Българо-австрийски клуб за приятелство и обмен е основан от сънародници през 2006 г. и в австрийския град Грац.

ИСТОРИЯТА

Освобождаването на България през 1878 г. и ранното установяване на дипломатически отношения с Австро-Унгария през 1879 г. полагат началото за развитието на приятелски отношения между двете държави. На 27 юни 1879 г. Австро-Унгария назначава дипломатически агент и генерален консул в Княжество България – граф Кевенхюлер-Меч.

Двустранните отношения остават традиционно приятелски и близки въпреки противопоставянето по време на „студената война“, а с присъединяването на страната ни към ЕС на 1 януари 2007 г. отношенията са поставени на ново, по-високо равнище. Австрия и България имат общи интереси по многобройни теми, свързани с външната политика и политиката за сигурност, например по отношение на преодоляването на кризата с бежанците и мигрантите и защитата на външните граници на ЕС или европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Политическият диалог между България и Австрия се развива на високо равнище, а двете държави си партнираха и по време на председателството на Съвета на ЕС през 2018 година.

В потвърждение на всичко казано дотук са и думите на министъра на външните работи на Австрия Александър Шаленберг, според когото България и Австрия имат много общо, защото не са големи страни и по-добре от другите знаят колко са зависими от международното сътрудничество. „Заедно защитаваме мултилатералната система, основана на върховенството на закона, добро управление, открит пазар, и най-вече със спазването на човешките права“ - казва външният министър Шаленберг при откриването на посланическа конференция през есента на 2020 г.

Съставил: Гергана Манчева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38