Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Флаутисимо“ с премиерно представяне на „Мартенски музикални дни“

Създаден по време на първия локдаун през 2020 г., „Флаутисимо“ се оказва неочаквано добра комбинация. В началото е ансамбъл от четири флейти. Дамите, които създават и продължават неуморно да развиват проекта, са Кремена Ачева, Гергана Иванова, Петра Атанасова и Мила Цанкова – флейтистки от Софийската филхармония. След първия концерт се присъединява и арфистката Весела Тричкова.

На 18 март „Флаутисимо“ ще изнесе концерт в рамките на авторитетния международен фестивал „Мартенски музикални дни“. Това е първата изява на състава в престижния форум – факт, който е особено вълнуващ за изпълнителките, особено за Кремена и Петра, родени в Русе и възпитанички на музикалното училище в града.

„Преди две години, когато бяхме изолирани и спряхме да работим месеци наред, започнахме да си липсваме една на друга, липсваше ни и свиренето ни заедно“ – разказва Кремена Ачева, водач на флейтовата група в националния ни симфоничен оркестър и преподавател в НМУ„Любомир Пипков“ – София.

„Видяхме, че в социалните мрежи наши колеги от цял свят започнаха да публикуват клипове, записани у дома – продължава тя. – Решихме и ние да направим нещо такова. Избрахме популярна пиеса в аранжимент за четири флейти. Имахме трудности със синхронизирането на звука, но Мила Цанкова, която не участва в този разговор, тъй като е на майсторски клас, първа записа своята партия, а останалите я последвахме. Монтирахме клипа и го споделихме във Фейсбук, но истинският успех дойде след като колеги от Софийската филхармония го качиха на страницата на оркестъра. Така започна всичко. Моята колега и приятелка Гергана Иванова, помощник водач на нашата група, има сериозен опит от участия във флейтови ансамбли. Имахме и едно голямо вдъхновение – на своя юбилей нашият професор по флейта Георги Спасов не само представи, но и дирижира флейтови ансамбли. Открихме, че има много произведения за различен брой флейти, както и за флейти и арфа, за които поканихме прекрасната арфистка Весела Тричкова.“

„След като реализирахме нашия дебют в социалните мрежи, получихме доста голяма популярност, достигайки около 100 000 гледания, много лайкове и позитивни коментари – допълва Гергана. – Локдаунът свърши и решихме да направим реален концерт. Премиерата беше в откритото пространство на галерия „Квадрат 500“ – прекрасен летен концерт, включен в цикъла „Романтично лято“ на Софийската филхармония. Получихме много добри отзиви от публиката, а и ние харесахме записа от концерта. В тези странни времена се оказа, че оркестрите трябваше да редуцират състава си, заради изискванията за разстояние между музикантите. А ние сме пет – на каквато и сцена да свирим, между нас може да има необходимата дистанция. Освен това, започнахме през топлия сезон, бяхме на открито и публиката можеше да идва съвсем спокойно. Започнахме да търсим нови произведения за четири флейти и арфа, направихме няколко премиери за България, композитори написаха музика специално за нас.“

Весела Тричкова, която от 2000 г. е арфистката на Софийската филхармония, се присъединява след първия концерт. Тя разказа интересни подробности за това как се осъществява подборът на произведения за този нестандартен състав:

„Кремена Ачева намери много интересно произведение, създадено в оригинал за четири флейти и арфа от канадската композиторка Катрин МакМайкъл– сюита „Флорис“, всяка част е наречена на различно цвете. Ние страшно много харесахме музиката, тя се прие много добре и от публиката. Изпратихме запис на авторката, която беше възхитена от изпълнението. След това момичетата намериха друга нейна пиеса за четири флейти по келтски теми. Тъй като трудно се намират произведения, аз поне не знам за съществуването на друг флейтов квартет с арфа, ние се обърнахме отново към Катрин и тя адаптира две свои творби за нас – „Вяра“ и „Надежда“. Спонтанно я попитахме къде е „Любов“ и ѝ разказахме за Св. София, чието име носи нашата столица, и нейните три дъщери Вяра, Надежда и Любов. Композиторката беше много впечатлена. Изпрати още една пиеса, наречена „Любов“. Посвети ни тази своя тричастна сюита, която озаглави „София“. Надяваме се да осъществим премиерата през лятото, отново в „Квадрат 500“. Композиторът Румен Бояджиев-син също откликна на идеята да изградим оригинален репертоар. Първо написа три миниатюри за четири флейти, след това ни посвети „Прелюд“ и „Арабеска“ за четири флейти и арфа – прекрасни пиеси, които публиката много хареса. Съвсем наскоро той направи за нас аранжимент на произведението си „Ръченица“, създадено в оригинал за симфоничен оркестър. Трябва да подчертая, че голям инициатор и откривател на пиеси за репертоара ни е Кремена. Тя просто е някакъв неизчерпаем източник на изненади в това отношение.“

Каква е програмата за предстоящия концерт в Русе, научаваме от Петра:

„В Русе ще изпълним „Дует на цветята“ от Делиб, сюитата „Флорис“ от Катрин МакМайкъл и още много интересни пиеси. Очакваме нашата публика на 18 март от 19 ч. в зала „Европа“, Доходното здание. Да свирим в зала е изключително предимство за нас. На концертите ни на открито в София и Трявна се случи така, че имаше вятър. Нотите ни хвърчаха наоколо и беше много забавно да ги гоним без да прекъсваме изпълнението си, разбира се. Забавните моменти, всъщност, ни съпътстват от самото начало. Когато решихме да направим репетиция онлайн, интернет връзката ни поднесе големи предизвикателства – звукът се разминаваше и беше невъзможно да работим. Но намерихме решение и резултатът доведе до създаването на ансамбъла.“

Оказали се в различно амплоа, дамите е трябвало да помислят и за новата си визия. За разлика от обичайното черно облекло, в което свирят по време на концертите на Софийската филхармония, за изявите на „Флаутисимо“ те избират тоалети в ярки цветове. За Русе са се спрели на рокли, изработени от блестящи материи, съчетани прекрасно – в унисон с репертоара, който са подготвили.

Снимки: „Флаутисимо“, Василка Балевска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15