Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Още 2800 украински граждани потърсиха закрила в България

Снимка: ukraine.gov.bg

Украинските граждани, които имат статут на временна закрила в страната ни са вече над 19 хиляди. Според официалната статистика на Единния портал „България за Украйна“, само за един ден увеличението е с 2800 души. Броят на потърсилите убежище в България украинци е 56 660, от тях 22 000 са деца.

При съвместна хуманитарна акция на КНСБ и Асоциацията на българите в Украйна от Мариупол са евакуирани 49 украинци от български произход. Според координаторите има възможност за евакуация на още два автобуса с бягащи от военните действия. 

В момента държавата ни разработва механизъм, по който украинските граждани със статут на временна закрила ще получават еднократно ваучери на стойност 100 лева за храна и стоки от първа необходимост. Ако имат регистрация по настоящ адрес, те ще имат право и на друго подпомагане.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48

Председателят на македонския парламент прие новия български посланик в Скопие

Успешна и ползотворна работа в страната е пожелал председателят на парламента в Северна Македония Африм Гаши на новоназначения посланик на България в Скопие Желязко Радуков на среща в сградата на събранието. "Самата среща изпраща послания за..

публикувано на 20.09.24 в 09:12

Проверка на ДАНС отхвърли "българска връзка" с взривените пейджъри в Ливан

След проверките на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), съвместно с Националната агенция за приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници", безспорно е установено, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани..

публикувано на 20.09.24 в 09:00