Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кучета-терапевти помагат на децата в столично училище

Снимка: viewsofia.com

Едно софийско училище приложи любопитна стратегия в помощ на учениците при адаптацията им към училищната среда след двете тежки за образователната система и психиката им години на пандемия от Covid-19. Четири осиновени кучета – Лале, Алма, Марио и Джак, зарадваха децата в училище „Цар Симеон Велики”, в район Банкя, и събудиха положителни емоции в сърцата им.

Бяха засегнати и много от важните теми, свързани с проблемите с бездомните кучета у нас, както и каква трябва да бъде реакцията на децата при среща с такива. А отзивите на учениците бяха предвидими – те се надяват общуването с четириногите приятели да се превърнат в традиция.


Подобни срещи, ще повлияят благоприятно и на резултатите на децата по време на час – обосновават нетрадиционна проява от ръководството на училището. Едно от следващите планирани гостувания на „кучетата-терапевти” е със специален акцент върху взаимодействието им с деца със специални образователни потребности.

На 15 и 16 април пък предстои Великденски благотворителен базар, на който учениците ще продават ръчно изработени от тях сувенири и картички. Средствата, събрани по време на инициативата, ще бъдат дарени на неправителствената организация „Бандата на 1500-те“, които не спират да променят живота на четириногите си приятели от приютите в Сеславци, Горни Богров и Слатина вече 6 години. Благодарение на тях, вече над 1500 животни са намерили своя нов дом.

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тимчо Муцунски / Иван Кондов

Скопие иска отстъпки за вписването на българите в македонската Конституция

Отложеното действие на конституционните промени е ключово за нас, заяви македонският външен министър Тимчо Муцунски пред скопската телевизия "Сител". Той защити позицията на своето правителство, че българите трябва да бъдат вписани като малцинство в..

публикувано на 20.08.24 в 09:49
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил поздрави киевския митрополит от Московската патриаршия

Българският патриарх Даниил изпрати писмо до Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, съобщи Българската патриаршия. В посланието пише: "Ваше Блаженство, на днешната дата точно преди 10 години бе извършено Вашето тържествено въдворяване за..

публикувано на 20.08.24 в 09:47

SOS за Боянското блато - ще оцелее ли уникалната екосистема край София от набезите на бизнеса?

Боянското блато е единствената естествена влажна зона на територията на София, която е все още дом на редица защитени видове водна растителност, земноводни и влечуги. Природното явление е разположено на 670 м надморска височина в местността..

публикувано на 20.08.24 в 08:03