Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 април – Световен ден на здравето

Даниела Атанасова-Линева стана педиатър на годината в Америка

10
Снимка: личен архив

Като малка лекувала куклите си в лечебницата, кацнала на едно дърво – там поставяла инжекции с борови иглички и давала вълшебни смеси, забъркани с цветя и кал. С порастването грижите и състраданието се пренесли върху хората, ала винаги в центъра им заставали децата. Днес д-р Даниела Атанасова-Линева е любим педиатър не само на българите в Ню Йорк, но и на хората в многонационалния район Куинс, където развива успешната си частна практика.


Неотдавна д-р Даниела Атанасова-Линева получи престижна награда – Международната асоциация на най-добрите професионалисти (IAOTP) я обяви за педиатър на годината. „За мен тези 20 г. като лекар минаха сякаш са един миг, но е хубаво, че съм попаднала в държава, в която могат да те оценят, и това е престиж за мен”, казва тя пред Радио България.Професионалният й път започва от Варненския медицински университет, където влиза с максимален бал, преминава през болницата „Маунт Синай” в Манхатън и опита в спешно педиатрично отделение, до преподаването на студенти и частната практика в RegoPark, Ню Йорк.


Макар и педиатър, д-р Даниела Атанасова-Линева поделя вниманието си между родителите и децата, защото нездравословните навици могат да бъдат заразителни и да доведат до хронични заболявания.

„Децата зависят от родителите си, те нямат избор – обяснява лекарката. – След като завърших един курс в Харвард, посветен на наднормено тегло и последващите заболявания, започнах да обучавам целите семейства на здравословен начин на живот. Но за да се погрижа за децата, най-напред трябва родителите да се учат и направляват. Защото не е толкова лесно да убедиш някого и да му кажеш – яж плодове и зеленчуци, спортувай, особено в Америка, където 70% от хората са с наднормено тегло.”

Красотата е здраве, а здравето е щастие. Заради тази своя максима д-р Даниела Атанасова-Линева трупа познания и в сферата на естетичната и антиейдж медицина. Ето и нейният съвет как да се чувстваме красиви, уверени и да работим по-добре.


Всеки говори за баланс, колкото и да е тривиално – казва тя. – Важно е да лягаш навреме, да спиш нормално, да се опитваш да правиш медитации и да се успокояваш. В момента много мои пациенти тийнейджъри страдат от депресия, от паники, посягат на живота си. Но се опитвам да ги вкарам обратно в нормалното течение на живота, да им обяснявам, че трябва да спортуват поне час на ден, да не ядат преработена храна, да отделят минимум 7-8 часа за сън, да прекарват време сред природата. Това е смисълът на живота ми – искам просто да отдам всичките познания, които съм натрупала, на следващото поколение.”

Полиглот, пътешественик, доброволец – любовта й към децата я отвежда в различни точки на земното кълбо. А трагичната загуба на 20-годишната й дъщеря Стефани я кара да съсредоточи усилията си в последните години върху своята фондация „Stefaniforever20”.  

Даниела Атанасова-Линева с дъщеря си Стефани
„Винаги съм обичала да дам нещо, както е и с ученето, на пациентите, да върна нещо – казва д-р Даниела Атанасова-Линева. – В Никарагуа и в Непал отидох с моето семейство и с приятели лекари, за да помогнем на дечицата с дрехи, да общуваме с тях. Докато сега в Хондурас и Гана мисията е съвсем различна – тя е посветена на тенис фондацията в името на дъщеря ми, която загина преди 5 г. Целта ми е да продължим завета на Стефани, която беше национален тенис шампион в Америка и студент по медицина. В тези страни подаряваме на децата екипи, тенис ракети, чанти и им даваме уроци, защото този спорт не е много популярен особено сред момичетата.”


Д-р Даниела Атанасова-Линева споделя, че амбицията винаги е била неин най-добър приятел, но след трагедията разбира, че нямаме контрол над почти нищо. Така се научава да не губи дори секунда от времето си и когато иска да направи нещо, да рискува и да не мисли за последиците. Предполага, че следващият етап от живота й ще бъде отдаден на студентите и на пътуванията. „Но най-важното е да живеем без страх”, убедена е тя.

Снимки: личен архив, stefaniforever20.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Йона Тукусер

Йона Тукусер пресъздава в картини ужасяващия глад в Бесарабия

Бесарабската българка Йона Тукусер ще представи тази вечер в в село Главан, Болградски район, своята изложба, посветена на глада в Бесарабия през 1946-1947 г. Картините, вдъхновени от историите на местните жители, преживели предизвикания от..

публикувано на 03.08.24 в 16:05
Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02