Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урсула фон дер Лайен е на посещение в страната ни

Снимка: архив

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е в България, за да потвърди подкрепата на своята институция за Плана за възстановяване и устойчивост.

“Планът е на обща стойност над 13 млрд. лв., националното съфинансиране е над 2 млрд. лв.”, съобщи финансовият министър Асен Василев. Предвижда се страната ни да намали въглеродните си емисии без да затваря въглищни мощности в Маришкия басейн, както и осъществяване на проучвания за геотермална енергия, изграждане на фотоволтаични паркове за отоплениеи на STEM центрове в училищата, програми за социално включване, закупуване на медицински хеликоптери.

Урсула фон дер Лайен ще се срещне с премиера Кирил Петков, министри и представители на партиите в управляващата коалиция. Тя ще посети и Софийския университет “Св. Кл. Охридски", където ще се запознае с проекти на иновативни компании.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57
Гордана Силяновска и Румен Радев

Македонският външен министър е отказал среща с българския си колега в София

Посещението на македонският президент Гордана Силяновска е по повод културно събитие - гостуване на Националната опера и балет на Северна Македония в София и няма характер на държавно, официално или работно посещение. "В такива случаи протоколната..

публикувано на 18.09.24 в 10:16