Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След Палмовата неделя католиците и арменците очакват Великден

Снимка: архив

Един от най-красивите християнски празници - Цветница, отбелязват днес католиците и арменците в България. Службите в храмовете на двете изповедания на този ден се наричат ​​още Палмова неделя. Те слагат началото на Светата седмица, в чийто край - на 17 април, католиците и арменците ще прославят Възкресението Христово.

След службата в храма „Сурп Кеворк“ в Стария Пловдив арменската общност проведе благотворителен базар и празнична програма за набиране на средства за ремонт на Арменския културен дом в града, предаде БНР. От римокатолическата енория „Свети Йосиф“ в София съобщиха, че приходите от дискоса ще бъдат предадени на монсеньор Георги Йовчев за нуждите на диоцеза, а даренията от върбовите клонки ще бъдат предназначени за нуждаещите се от енорията.

На арменската Цветница имен ден празнуват всички, които носят имената Овсан, Овсанна, Дзахиг, както и тези, кръстени на цвете - Хасмиг и Варт. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Паметникът на свободата

Честваме 90 г. от освещаването на Паметника на свободата на връх Шипка

На днешния ден преди 90 години е извършено освещаването на Паметника на свободата на връх Шипка. Той е издигнат в памет на загиналите герои на отбраняваното място по време на Шипченската битка, около което са се провели решаващите боеве за..

публикувано на 26.08.24 в 06:00

Софийски потайности: Съдбата на Наум Торбов – архитекта на столичните Хали

След Освобождението на България от османско владичество в обявената през 1879 г. нова българска столица София се стичат архитекти от Европа, за да ѝ придадат модерен облик и функционална организация. Сред тях завинаги в архитектурната история на..

публикувано на 21.08.24 в 11:45
Свети Йоан Рилски

Почитаме Св. Йоан Рилски

Православните християни почитат успението на Св. Йоан Рилски, смятан за небесен покровител на българския народ. Светецът се ражда в село Скрино в Осоговската планина през втората половина на IX век, когато християнството пуска корени сред..

публикувано на 18.08.24 в 09:59