Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: Българска делегация ще посети Киев

Снимка: БГНЕС

Българска делегация с представители на четирите партии в управляващата коалиция заминава за Киев в следващите дни, съобщи премиерът Кирил Петков. Зад визитата стои желанието да бъде постигнато единство между коалиционните партньори по въпроса за евентуално предоставяне на военна помощ на Украйна. Новината идва ден след като в София украинският външен министър Дмитро Кулеба постави остро въпроса за изпращането на въоръжение от България и това предизвика сериозни трусове в коалицията. “За мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи, но в случая съм премиер, имам коалиционни партньори с ясни червени линии и моята задача не е да се правя на най-смелия”, коментира Кирил Петков.

Установяване на пълен контрол над Донбас и Южна Украйна, сухопътен коридор към полуостров Крим и излаз към Приднестровието в Молдова - това са целите на втория етап на т.нар. специална военна операция в Украйна, твърди зам.-командващият войските на Централния военен окръг Рустам Минекаев. От украинското министерство на отбраната определиха изявлението като “империализъм” и изтъкнаха, че руското ръководство вече не крие истинските си цели. “Те не са победа над някакви митични нацисти, а окупация на Източна и Южна Украйна”, се казва в позицията.

В обръщение към сънародниците си украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руското ръководство планира да създаде "Херсонска народна република" по подобие на сепаратистките формации в Донецк и Луганск и след това да я анексира, както стори с Крим. “Никоя от тези стъпки няма да помогне на Русия, те само могат да отложат неизбежното, когато нашествениците ще трябва да напуснат нашата земя, включително и Мариупол – градът, където съпротивата продължава, независимо от всичко, което окупаторите твърдят“, каза Володимир Зеленски.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05

Слънце и по-високи температури в почивните дни

В събота , 6 юли, ще е слънчево, на места с купеста облачност в следобедните часове. Температурите ще продължат да се повишават. Минималните ще са между 15 и 21°, в София 17°. Максималните ще достигат 30 – 35°, в столицата 30°.  По..

публикувано на 05.07.24 в 19:45

България днес - 5 юли 2024 г.

В най-хубавия ден от седмицата – петък – се отдаваме на приятни срещи в "България днес" и мечти за морския бриз…От Емилия Юкер ще разберем как Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се подготвя за второто издание на..

публикувано на 05.07.24 в 19:00