Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Москва санкционира българска компания, търгуваща с руски газ

Снимка: БГНЕС

Русия наложи санкции срещу 31 компании, свързани с търговията, преноса и съхранението на руски природен газ в ЕС, Великобритания, САЩ и Швейцария. Сред тях е и българската "ВИЕЕ България ЕООД", която е собственик на голям пакет от договори за доставка на руски газ. Повечето санкционирани компании са свързани с "Газпром Германия", съобщава REUTERS. Сред санкционираните е и EuroPol GAZ SA, собственик на полската част от газопровода "Ямал-Европа", по който тече руското синьо гориво до Полша и Германия, както и "Астора" - най-големият оператор за съхранение на газ в Европа. Съгласно указ, издаден от президента Владимир Путин, на нито едно руско образувание не е разрешено да сключва сделки със субектите под санкции или да изпълнява задълженията си по съществуващи сделки.

Войната в Украйна ще свърши, когато върнем всичко свое - своите хора и територии. Това каза президентът на страната Володимир Зеленски онлайн пред студенти от водещи френски университети, съобщи AFP. Зеленски подчерта, че с всеки нов град, в който биват откривани тела на измъчвани невинни граждани и умишлено унищожени жилищни сгради, както в Буча, в Ирпен и Мариупол, желанието на Киев за преговори намалява.

Антиправителственият протест в София на партия "Възраждане" завърши с напрежение пред сградата на Столична община. Протестиращи се опитаха да щурмуват терасата на кметството и да свалят поставенето там украинско знаме в знак на солидарност с Украйна, но бяха спрени от полицията. След това недоволните блокираха временно ключовото кръстовище "Орлов мост" в столицата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Определят линията на бедност за България за 2025 г.

На заседание днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика...

публикувано на 16.09.24 в 05:40

Дрескод "българска шевица" за първия учебен ден в училище в Кърджали

Със специален дрескод ще започне на 16 септември новата учебна година в Средно училище "Йордан Йовков" в град Кърджали. Мотиви на български шевици ще са задължителни за облеклото на всички учители и ученици в училището в първия учебен ден...

публикувано на 15.09.24 в 19:10
Септември в Осоговската планина

Повече облаци и малко слънце в първия учебен ден

През нощта облачността ще е значителна и на места главно в централните райони ще има валежи от дъжд. Сутринта в котловините и низините ще се образува мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между 6° и 11°,..

публикувано на 15.09.24 в 18:10