Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ не оказват натиск над България за Северна Македония

Няма да има общо българо-македонско честване за 24 май
Снимка: Ани Петрова

Конференцията в Скопие с участието на българската делегация, водена от премиера Кирил Петков, се отлага, защото няма напредък по спазването на договора за добросъседство, каза пред БНТ ръководителят на премиерския кабинет Лена Бориславова.


Тя заяви, че при посещението в САЩ не е имало натиск по темата.
Българска делегация във Вашингтон е обяснила, че очаква резултати от Скопие. София очаква някакво доказателство, че Скопие има сериозно отношение към езика на омразата и дискриминацията на българската общност в Северна Македония, подчерта Бориславова.

В Дряновския манастир вицепрезидентът Илияна Йотова, коментира, че антибългарските позиции в Северна Македония се затвърждават и то на най-високо ниво, затова няма да има общо честване на 24 май.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският патриарх Даниил благослови децата за новата учебна година

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил отправи окръжно послание за новата учебна година към учители, ученици и родители. В посланието си "с отеческа любов и архипастирско благословение“ Негово Светейшество благопожелава " новата учебна година..

публикувано на 16.09.24 в 13:00

Премиерът Димитър Главчев: Първият учебен ден е знакова дата

За цяла България първият учебен ден е знакова дата и може да се каже, че това е един от най-големите празници. С тези думи служебният премиер Димитър Главчев се обърна към учители, ученици и родители при откриването на учебната годината в столичното 35..

публикувано на 16.09.24 в 12:55

Президентът Румен Радев пожела на децата да бъдат творци на бъдещето си

При откриването на учебната година в столичното 128 СУ "Алберт Айнщайн“ президентът Румен Радев призова учениците да бъдат "истински творци" на тяхното "собствено утре“. В приветствието си за Новата учебна година държавният глава пожела на всички..

публикувано на 16.09.24 в 12:53