Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за един от прочутите дарители на Пловдив

Снимка: plovdivtime.bg

Тази година се навършват 160 години от рождението на един от най-прочутите дарители и благодетели на град Пловдив – индустриалеца Димитър Петров Кудоглу. Роден през 1862 година в района на Ксанти в североизточна Гърция, той наследява семейната търговия с тютюн и се превръща в един от състоятелните търговци в Града под тепетата. Това му позволява да реализира редица дарения. С решение на Народното събрание, тютюневите складове, които притежава, са дарени на града, с изричната воля наемите от тях да служат за издръжка на ново лечебно заведение. За негов дом индустриалецът закупува хотел „Цар Симеон“ и през 1927 година  открива в него диспансер за лечение на туберкулоза и детски болести. До 1944 година, преди фондацията и лечебното заведение да бъдат ликвидирани, дарените от него средства за Дома на благотворителността и народното здраве, което носи неговото име, достигат 41 милиона лева.


Годишнината от рождението на Димитър Кудоглу, чиято точна дата е 21 август 1862, накара обществото отново да заговори за делото и наследството на този велик българин. По идея на наследниците на индустриалеца и Община Пловдив, е взето решение за възстановяване на съществувалия до 1949 година негов паметник в градската „Цар – Симеонова градина“. Очаква се наследниците да финансират изработването на проект, а след съгласуването му с Националния институт за недвижимо културно наследство, да се пристъпи към неговата реализация. Още подробности за създаването на лечебното заведение, както и за злочестата съдба, сполетяла архитектурния комплекс в сърцето на Пловдив, ще научите от публикацията “Изпепелената култура на Пловдив” от архива на Радио България.

Съставил: Йоан Колев 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50