Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: България да бъде сигурното и стабилно място в този несигурен свят

Снимка: Президентство

На среща с българската общност в Дания, вицепрезидентът, посланикът на България в страната Светлан Стоев и наши сънародници обсъдиха въпроси, свързани с политическата и икономическата ситуация в България, както и необходимостта от структурирана държавна политика за българите в чужбина. В разговора участваха и млади хора, които имат намерение да се върнат и да се развиват в родината. Вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна, че единствено променена, сигурна и стабилна България ще върне сънародниците ни от чужбина. Йотова изрази надежда, страната ни действително да е поела по пътя на промяната и да изтрие „клеймото на държавата с най-високи нива на корупция“.

По официални данни за 2021 г. българските граждани в Кралство Дания са близо 11 500 души, а процентът на висококвалифицираните специалисти, ценени в датското общество е висок.

Според нашите сънародници там, липсата на електронно управление в България създава административни неуредици, липсва и добра комуникация между българската държава и българските общности зад граница. Общо беше мнението, че българите в чужбина са голям потенциал за развитието на България и не бива да се къса връзката с тях. Обсъдена беше необходимостта от създаване на официално представителство на българските общности зад граница, което ще реши редица проблеми, с които се сблъскват сънародниците ни в страната, в която живеят. Сред приоритетите в политиката за българите в чужбина, за вицепрезидента, е съхраняването на българския език, култура и духовност. В тази насока са и инициативите на Илияна Йотова, които поддържат жива връзката с България и идеята за създаването на Български национален културен институт по примера на останалите страни в ЕС.

От своя страна сънародниците ни благодариха на Илияна Йотова за ангажираността на президентската институция с българите в чужбина.

Датската столица е домакин на VII Фолклорен събор „На мегдана на другата България“. Фестивалът, който събира участници от 28 танцови формации от цяла Европа беше открит от вицепрезидента Илияна Йотова, която се включи и в традиционното най-дълго хоро, организирано от група за народни танци „Дилмана“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Виктория Василева

ЦИК отстрани „Има смисъл“ от участие в парламентарните избори

Централната избирателна комисия (ЦИК) заличи регистрацията на Коалиция „Има смисъл“ за участие във вота за парламент на 27 октомври. Причината е недействителни подписи на избиратели във внесената подписка при регистрацията. От коалицията няма да..

публикувано на 14.09.24 в 12:53

По 3 версии работи разследването за катастрофата с L-39 в "Граф Игнатиево"

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда са версиите, по които работи разследването за причините, довели до разбиването на учебно-тренировъчния самолет L-39 в "Граф Игнатиево". Това съобщи майор Христо Анчев наблюдаващ..

публикувано на 14.09.24 в 12:13

Представена е методиката за удостоверяване на машините за гласуване

Министерството на електронното управление (МЕУ) обнародва за обществено обсъждане на сайта си проект на актуализирана Методика за съответствие на машините за гласуване по изискванията на Изборния кодекс. Измененията на методиката обхващат и надграждане..

публикувано на 14.09.24 в 11:17