Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посрещаме месец юни с детски смях, весели игри и поглед към бъдещето

Снимка: архив

Весели игри, детски усмивки и шарени бонбонки – така с думи може да нарисуваме днешния 1 юни – Международният ден на детето. Празник на невинността, чистата радост и светлия поглед към бъдещето. Неща, които живеят във всеки един от нас, дори когато забравяме за тях. Попитахме трима малки експерти в областта на 1 юни, за да разберем какво правят всъщност децата на днешния ден. Според 9 годишния Богомил:

Истинското щастие се крие в приятелите – казва ни Самуил, който е на цели шест години и половина. Самият той е горд притежател на около 20 от тях. Тайната за намирането на добър приятел се оказва простичка  – „Като имаш добро отношение към него“, разкрива ни я Сами.

За четиригодишния Матео децата в днешния ден правят няколко специални неща. 

„Правят си купонче с музика и се забавляват. И аз си играя с големите батковци на футбол“.


Футбол ще има и днес в двора на Старата Къща, където колегите ни са подготвили весел празник за малчуганите, озаглавен "Ние, децата в БНР". Началният час е 11, с вход свободен и специална покана към всички украински деца, които имат възможност и желание да се включат в празника. 

Екипът на предаването „Ние, децата“ на регионалната програма на БНР "Радио София" е подготвил турнир по футбол на малки вратички с коментатор Камен Алипиев – Кедъра, игра „Познай героя“ с любимия „глас“ Петър Байков, детски куиз, флашмоб, кът за виртуална реалност и още много изненади. Вокална група "Радиодеца" ще изпълнява любими песни, а след години пауза виртуозите от Оркестъра за народна музика на БНР ще посрещнат отново своите най-малки почитатели в Първо студио на Радиото, за да ги запознаят с тайните на българските инструменти в специално подготвен образователен концерт.

Ако пък решите да се върнете назад във времето и да покажете на децата си какво е да играят на „стражари и апаши“, жмичка, федербал, дама, ластик, дърпане и скачане на въже, пиян морков и шоколад, то паркът „Гео Милев“ в София и инициативата „Игрите на 90-те“ са вашето място. Попитахме Матео знае ли как се играе на криеница. „Да“ отговори той без капка съмнение: „Крият се и се мерят“.

Кой се крие и какво се „мери“ ще остане за домашно на родителите му, но организаторите на „Игрите на 90-те“ Светлозара Лазарова и Сами Догмуш приемат за своя мисия да „изкарат“ малчуганите от телефоните, таблетите и дигиталното пространство и да накарат малки и пораснали деца да се забавляват заедно навън сред природата. И да „премерят“ смях и забавления.


Морето също ще носи духа на детските усмивки днес. За пети път в парка на ж.к. „Изгрев“ в Бургас се организира „Изгрев Парк Фест 2022” за малките творци. Под мотото „Нека да ви кажа“. „Очакваме над 200 децата от градините и училищата в комплексите „Изгрев“ и „Зорница“, но и всеки, който желае може да участва в проявите ни“, каза за БНР-Бургас секретарят на НЧ „Изгрев 1909”, Кристина Атанасова, главен организатор на празника.


По време на фестивала ще бъде открита фотоизложбата „Формула за щастие“, предвиден е концерт и забавления за кучета. В парка ще бъдат разположени още творчески работилници, платна за споделено рисуване, библиотека на открито, заредена с атрактивни издания. „При нас на този ден емоцията винаги е много голяма и зареждаща! Забавляват се не само децата, но и възрастните!“, признава библиотекарят на читалището Донка Костадинова. 

А малкият Сами ни напомня, че най-важното в живота е семейството и с усмивка отправя пожеланията си към всички деца по света:

„Да имат много приятели и да са щастливи“.

Боги допълва:

„Да са живи и здрави, да имат много късмет и много подаръци“. 

И ако се чудите какви подаръци искат децата за 1 юни, Боги отговаря категорично – Всякакви! А ние ще допълним, че най-важните от тях са усмивките на децата и усещането им за сигурност и топлина. Подарете им ги днес в изобилие!

Снимки: Facebook / @igritena90te, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57
Гордана Силяновска и Румен Радев

Македонският външен министър е отказал среща с българския си колега в София

Посещението на македонският президент Гордана Силяновска е по повод културно събитие - гостуване на Националната опера и балет на Северна Македония в София и няма характер на държавно, официално или работно посещение. "В такива случаи протоколната..

публикувано на 18.09.24 в 10:16