Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банатските българи ще отбележат 130-ия юбилей на църквата „Св. Троица“ във Винга

Вицепрезидентът Илияна Йотова днес ще отбележи заедно с банатските българи 130 годишния юбилей на римокатолическата църква „Св. Троица“ във Винга, Румъния. Селището е второто в Банат по брой етнически българи, които съхраняват вече близо 300 години своите обичаи, език и традиции.

Църквата "Света Троица" е изградена от банатските българи през 1891 г.  и в нея се пазят реликви от началото на 18-и век.

Във Винга Илияна Йотова ще се срещне с представители на местната власт и на българското национално малцинство от различни краища на Румъния. Тя ще посети и Западния университет в Тимишоара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10

По консумация на хляб България е втора в света

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200..

публикувано на 11.09.24 в 12:07