Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако ветото на България бъде заобиколено, това значи да се заобиколи националната й позиция

Снимка: БГНЕС

За членството на Северна Македония в ЕС България е поставила условия, свързани най-вече с правата на хората - със защита на правата на българите в Македония. До този момент РСМ не е отговорила на това условие на България. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на посещението си в румънската община Винга. Вицепрезидентът напомни, че България и Румъния са изминали дълъг път, за да изпълнят всички условия, изискани за тяхното членство от евроинституциите. "Същите критерии поставяме на всяка нова държава, запътила се към европейско членство и тук никакви отстъпки не може да има“, каза Йотова. Ако ветото на страната ни бъде заобиколено, това означава да се заобиколи българският парламент и националната позицията, споделяна от повечето български граждани, посочи тя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конкурсът "ЕкоОбщина" – екология в градска среда

На 17 септември, след няколкогодишно прекъсване по вина на Ковид, стартира петото издание на конкурса "ЕкоОбщина – устойчив град и общество", инициатива на посолството на Франция и на Френския институт в България. Конкурсът си поставя за цел да..

публикувано на 19.09.24 в 11:40
Росен Карадимов

Само парламентът може да извади "мъртвите души" от избирателните списъци

В правомощията само на Народното събрание е да извади от избирателните списъци така наречените "мъртви души", но 50-ият парламент няма време да го направи, заяви служебният министър на иновациите Росен Карадимов. Той проведе във Велико Търново среща с..

публикувано на 19.09.24 в 09:04
Фотография на Хелга Парис. Снимка: „Гьоте институт“ - България

Изложба в София представя германската фотографка Хелга Парис

В Софийската градска художествена галерия днес от 18:00 ч. ще бъде открита изложбата "Хелга Парис. Фотографии". Кураторът Инка Шубе ще присъства лично на откриването, а на 20 септември ще направи и тур с изложбата. Макар и непознато в България,..

публикувано на 19.09.24 в 06:10