Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът 3 пъти не събра кворум, за да избере нов председател

Снимка: БГНЕС

Няма да предлагаме нов председател на парламента. Ще оставим втората политическа сила и подкрепящите ги да направят предложение, каза пред БНТ Андрей Гюров лидер на парламентарната група на управляващата партия "Продължаваме промяната". 

От съуправляващата БСП също няма да издигат кандидат, допълни пред БНТ депутатът Георги Свиленски. 

ГЕРБ-СДС няма да имат предложение за председател на парламента, заяви пред bTV депутатът от основната опозиционна сила Радомир Чолаков. 

Председателят на бившите два парламента Ива Митева от напусналата управлението партия "Има такъв народ" каза пред БНР, че "докато обстановката не се успокои“, 7-партийният парламент няма да излъчи нов председател. 

Народното събрание дори не успя да събере кворум до 10 часа на 22 юни, за да започне пленарно заседание.

До необходимостта от избор на нов председател на Народното събрание се стигна след като на 16 юни 125 депутати гласуваха за отстраняването на Никола Минчев от поста, по искане на парламентарната група на "Има такъв народ", заради системно нарушаване на правилника на Народното събрание и опит да осуети изслушването на външния министър Теодора Генчовска по въпроса, засягащ преговорите за присъединяване на РС Македония към ЕС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

An image from the exhibition

Визуалната история на Миколаев: Татуировки на войната - фотосвидетелства от Украйна

Пет серии фотографии показват ужасите на войната в украинския град Миколаев. Експозицията "Визуалната история на Миколаев: Татуировки на войната" ще бъде представена в рамките на 11-ия фестивал "ФотоФабрика" днес от 19.00 ч. и ще може да бъде разгледана до..

публикувано на 23.08.24 в 06:30

Фестивалът на носията в Жеравна съживява българския дух от старо време

Народни песни и танци събират любителите на българския фолклор на поредното издание на Фестивала на носията в Жеравна. Тази година събитието ще се проведе в дните от 23 до 25 август. "Облекли народни носии и прекрачили век и половина назад, в..

публикувано на 23.08.24 в 06:15

Археолозите откриха богато погребение на тракийски войн от римската епоха

Ценни и уникални археологически находки са разкрити при разкопки в землището на тополовградското село Капитан Петко войвода, съобщи БТА. Археолозите под ръководството на Даниела Агре са се натъкнали на вероятна гробница на тракийски аристократ на римска..

публикувано на 22.08.24 в 14:34