Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Украинските войски се изтеглят от Северодонецк

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските сили започнаха да се изтеглят от Северодонецк - последния голям бастион на украинската съпротива в Луганска област. Цялата инфраструктура на града е унищожена и 90% от домовете са с нанесени от обстрела щети. Стотици цивилни са останали в Северодонецк, много от които са намерили убежище в химическия завод Азот. Загубата на територия приближава руския президент Владимир Путин до контрола над целия район Донбас в Източна Украйна.

Според украинския президент Володимир Зеленски решението страната му и Молдова да получат статут на кандидатки за еврочленство е най-сериозната стъпка за засилване на Европа в условията на руската агресия. "Днес беше признато, че Украйна не възглавница между Запада и Русия, не е граница между орките и елфите. Украйна е бъдещ равноправен партньор на най-малко 27 европейски държави ", коментира той.

Най-малко 10 г. ще бъдат необходими на Украйна, за да разчисти всички мини и експлозиви от територията си след края на войната с Русия, съобщи Ройтерс. Близо 300 хил. кв. км, на които са били разпръснати хиляди взривни устройства, включително 2 хил. бомби, се смятат за непочистени. Това е площ с приблизителната големина на Италия или половината територия на Украйна. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"За“ или "против“ мобилните телефони – отворен въпрос в българското училище

Броени дни преди началото на новата 2024-2025 учебна година се прокрадна идеята за пълна забрана на мобилните телефони в училище. Основните мотиви за подобно решение са ниската успеваемост в училище, разсеяността на учениците и най-вече пагубните..

публикувано на 16.09.24 в 08:10

Фолклорни състави, кулинари и занаятчии от България, Сърбия и Гърция на фестивал в Созопол

Над 10 фолклорни състава, кулинари и занаятчии от България, Сърбия и Гърция ще се съберат на фестивала "Балкантеа" в Созопол, който ще се проведе от 16 до 18 септември.  Събитието ще бъде открито от кмета на Созопол Тихомир Янакиев в Летния театър..

публикувано на 16.09.24 в 07:30

Определят линията на бедност за България за 2025 г.

На заседание днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика...

публикувано на 16.09.24 в 05:40