Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме българските светци

Православната ни църква днес чества празника “Неделя на всички български светии”, който се отбелязва на втората неделя след Петдесетница.

На този ден българският народ отдава почит към историческите личности, живели по нашите земи и канонизирани за светци.

Те са водили благочестив живот, били са хора на вярата и с делата си са заздравявали спойката между църквата, народа и държавата.

Сред канонизираните 104-ма българи са светите равноапостоли Кирил и Методий - създатели на първата българска азбука глаголица, св. княз Борис I - покръстител на българския народ, и монахът чудотворец св. Иван Рилски. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

В античния град Хераклея Синтика откриха много добре запазена двуметрова статуя с глава. Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок към II век сл. Хр, когато тази практика вече е била архаична. Иконографският тип е на бог Хермес и подобни..

публикувано на 05.07.24 в 11:27

България измоли своя патриарх

В деня на Вси Светии, когато Православната ни църква отбелязва Събора на 12-те апостоли и паметта на всички знайни и незнайни Христови мъченици и изповедници, миряните в България бяха възнаградени за вярата си. Едва ли има по-щастлив от Божия народ,..

публикувано на 01.07.24 в 12:40

Почитаме българските светии

На днешния ден православната ни църква отдава почит на историческите личности, живели по нашите земи от първи век досега и канонизирани за светци. Всички те са били хора на вярата и духа и с делата си са заздравявали спойката между църквата, народа и..

публикувано на 30.06.24 в 06:00