Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Руски ракети поразиха оживен търговски център в Кременчук, жертвите достигнаха 16

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шестнайсет души са загинали и 59 са ранени в Кременчук, след като руски ракетен удар порази оживен търговски център. Според президента Володимир Зеленски в момента на атаката там е имало над хиляда души. Той определи ракетния удар като един от най-мерзките терористични актове в Европа, извършен от безнравствени терористи, които не трябва да имат място на Земята. “Русия стана най-голямата терористична организация в света. Всеки трябва да знае, че като купува или транспортира руски нефт, запазва връзките си с руските банки, плаща налози и мита на руската държава, а това означава да дава пари на терористи”, заяви украинският президент.

Украйна поиска свикване на спешна среща на Съвета за сигурност на ООН заради последните руски удари. Говорителят на световната организация Стефан Дюжарик нарече “жалка” атаката в Кременчук, а американският държавен секретар Антъни Блинкън каза, че тя е поредното зверство. Според лидерите на държавите от Г-7 случилото се в Кременчук е военно престъпление и замесените в него трябва да понесат отговорност. Руският зам.-представител в ООН Дмитрий Полянски пък определи станалото като “нова украинска провокация в стила на Буча”, изтъквайки, че има много несъответствия, набиващи се на очи.

Минимум осем души са загинали, а 21 са ранени при руско ракетно нападение срещу Лисичанск, съобщи губернаторът на Луганска област. Най-малко четири са жертвите при обстрел на Харков, докато ранените са 19, съобщи губернаторът на областта Олег Синегубов.

НАТО ще официализира коренната промяна в отношението си към Русия на срещата на върха в сряда и четвъртък, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг. "От стратегически партньор Русия става най-значимата и пряка заплаха за сигурността на НАТО в стратегическата концепция на западния отбранителен алианс", добави той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15