Черешите са едни от най-ранните плодове, които зреят по нашите географски ширини. Пресни череши могат да се наберат още през май, а в началото на юли кампанията по прибирането на плодовете от череши и вишни вече е почти приключила. Богати на витамини, а и на вещества, които поддържат имунната система, имат противовъзпалителни свойства и не на последно място помагат за доброто състояние на ставите в човешката структура. За нас българите, те са незаменима храна, която ценим и се опитваме да запазим за трапезата през всички сезони на годината.
Освен в сурово състояние, черешите влизат в традиционната българска кухня и в консервиран вид. От тях се приготвят компоти, сладка, конфитюри, съхраняват се и в замразено състояние. Всяка добра домакиня знае как се приготвят поне няколко вида сладкиши, в които основна ароматна съставка са черешите.
И когато си мислим, че знаем всичко на тема череши, тогава идва изненадата. Поднася ни я Катя Хаджийска от Кюстендил – градът, който се слави с най-вкусните череши в България. Става дума за баница с точени кори с добавени в нея череши. Рецептата за това сладко изкушение е плод на експерименти в кухнята на самата Катя Хаджийска, която по професия е майстор шивач и изработва сценичните костюми за Драматичния театър на Кюстендил.
"Кулинарията е мое хоби, това е моята страст, а черешите – те не са просто вкусен плод, а много повече" – отбелязва Катя Хаджийска:
"Още с цъфтежа на черешовите дървета, а после оформянето на плодчетата, наблюдавам с възхищение всяка година и боготворя това дърво. Ако някъде видя череша, която да боледува, веднага обмислям мерки, как може тя да се излекува. Ние живеем на село и когато дървото ми е в двора аз обикалям и го наблюдавам непрекъснато, във всеки сезон. Особено пък през пролетта е удоволствие да си откъснеш от черешите и сока да ти се разлее в устата, несравнимо е. През годините, където и да съм пътувала, навсякъде е имало черешови дървета и не съм пропускала да изляза през обедната почивка, за да си набера череши, когато е бил сезонът".
По думите на Катя Хаджийска, тази година е била много благодатна за този сладък дар на природата. В двора си е набрала много вкусни череши, а и дървото е дало изобилен плод. Тогава ѝ хрумнала идеята да ги оползотвори.
След като направила сладко от череши по своя рецепта, тя решила да участва със своята уникална баница с череши в кулинарния конкурс, който всяка година се организира в Кюстендил. Различното е, че тя се приготвя с ръчно разточени кори и с пълнеж от черешово сладко.
"Това е тайната на хубавата баница – ръчно точените кори" – посочва майсторката:
"Аз участвам във всеки кулинарен фестивал в Кюстендил, а през годините съм имала много награди за иновации в кухнята. Наскоро, когато правих баницата с череши, в която обикновено слагам и орехи, се оказа, че орехите в кухнята ми са свършили. Затова вместо тях добавих сусамов тахан с мед. Това беше истинска иновация, която съвсем подобри вкуса на баницата. Самото престояване на баницата със сладкото от череши и сусамовия тахан придаде на пълнежа неузнаваем вкус. Не може да се обясни с думи това, то трябва да се опита. В социалните мрежи имам моя страница, наречена Моето "КеТ" меню, там всеки може да види как се разточват корите за баница и как се приготвя самата тя със сладко от тъмни череши, каквато аз често правя в Кюстендил".
По молба на Радио България Катя Хаджийска описа точните съставки в рецептата за баница със сладко от череши:
За корите: 1 кг бяло брашно, половин кубче прясна мая, топла вода за замесване на тестото.
За плънката: сладко от червени череши, смлени орехи или сусамов тахан с мед, разтопено масло за намазване на корите. (Няма точни пропорции, всичко е по желание и усет).
Замесваме меко тесто, от което разточваме корите (задължително условие е корите да са разточени с точилка. При другите видове разточване корите са много омазнени и сладкото не попива, а се пързаля). Разточваме много тънки кори и оставяме всяка кора да се изсуши върху хартия (както се прави при зелник). Поставяме кора върху застлана с фолио маса, редим черешките от сладкото в колонка в началото на кората, до него ръсим колонка орехи, до него мажем линия сусам с мед. Поръсваме с разтопено масло и навиваме кората. Слагаме в продълговата тава. И така всяка кора, плътно една до друга. Заливаме с останалото разтопено масло и слагаме в предварително загрята на 150°С фурна. Печем до хубаво загаряне на коричката. Нарязваме изстиналата баница на малки парченца.
"И... да ви е сладко!" – пожелава майсторката на баницата от Кюстендил.
Снимки: личен архив, БНР-архив
Българските народни избраници се събират днес за седми път в опит да изберат председател на 51-вото Народно събрание, след като първите шест не доведоха до резултат. Така продължава първото заседание на новия парламент, започнало на 11 ноември...
Real Estate Business Forum "Стандарти на бъдещето в средата ни на живот" ще събере днес експерти в София. Акцент в дискусиите ще е пазарът на недвижимите имоти в българската столица и региона. Ще бъде представен анализ на ситуацията на пaзapа,..
През нощта ще бъде ясно. Вятърът в повечето райони ще стихне. След полунощ по протежението на р. Дунав, на места в котловините, поречията и по Черноморието ще се образуват мъгли и ще има намалена видимост с ниска облачност. Минималните..
Във Велинград се събраха хора от цялата страна на протест в подкрепа на фермери, чиито стада са застрашени от евтаназия. Недоволството е предизвикано от..
Жителите на Плевен ще изпратят 2024 г. с Коледно градче и срещи с Дядо Коледа. Тазгодишната празнична програма на общината ще стартира на 2 декември с..
В "България днес" на 29 ноември се спираме събитията с балкански адрес от изминалата седмица, събрани в традиционния ни петъчен информационен обзор "По..