Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райският газ – новото модерно и опасно забавление на подрастващите

Снимка: pexels

Броени мигове в халюциногенен свят, по много пъти, в еуфоричната среда на подрастващи като самия теб. Дишането на райски газ е мода, която с примамливите си, макар и мимолетни полети отвъд реалността, увлича все повече тийнейджъри. Ала, оказва се, играта им съвсем не е безобидна.

Омбудсманът Диана Ковачева призова за спешни мерки срещу свободната употреба на балони с диазотен оксид. Дрогирането с райски газ, каквото е другото му име, системно се практикува в клубове и вече има много пострадали деца, изтъкна тя, препоръчвайки законодателни промени за ограничаване на разпространението му.

Прекаляването с това евтино и достъпно забавление може да доведе не само до престой в болница, но и до трайни неврологични увреждания, предупреждава анестезиологът д-р Ясен Грозев. Какво всъщност се случва с човешкия организъм под въздействието на диазотен диоксид?

Д-р Ясен Грозев

“В медицинската му употреба той подпомага провеждането на една обща анестезия – обяснява специалистът. – Но това са контролирани моменти, в които подаването на кислород е абсолютно задължително и няма вариант да дишаме само райски газ. Докато на един тийнейджърски купон се поема чист райски газ и настъпва хипоксия – състояние с ниско съдържание на кислород в организма ни, водещо до тежко страдание на всички тъкани, защото изведнъж онова, което ни дава живот, го няма, макар и за кратко. Възможно е при вдишването на твърде големи обеми тотално да бъде изместен кислородът от вдишваната смес, а ние по принцип вдишваме около 21% кислород.”

Когато настъпи тотална липса на кислород в организма, най-потърпевша се оказва нервната тъкан, тъй като има малка възможност за регенерация. “Няма орган и тъкан, които да не страдат – особено при екстремна употреба”, категоричен е д-р Ясен Грозев. Той разсейва заблудата, че вдишването на райски газ по малко и от време на време не крие сериозен риск. Например може да се стигне до дълготрайни увреждания в хемопоетичната система и като краен резултат пациентът да изгуби координацията, способността да стои прав, стабилната походка.


Оказва се, че балони с райски газ се продават свободно и легално, а доставката им е почти светкавична. В същото време контрол липсва - не се извършват проверки нито от полицията, нито от здравните инспекции.

Пловдив е един от градовете, осъмващи с разхвърляни флакони в паркове и други обществени места. Затова и специалисти към Общинския съвет по наркотични вещества са се заели със задачата да разясняват на родителите симптоматиката и вредите от употребата на наркотични и психоактивни вещества, включително на райски газ, а през учебната година да изнасят лекции на учениците.

Диазотният оксид е много по-токсичен, ако се комбинира с алкохол, което често се случва по заведенията, или с други наркотични и психоактивни вещества, включително с любимите на много младежи енергийни напитки – обръща внимание психологът Даниела Димитрова, която работи по програмата на Пловдивската община. – Когато райският газ се диша директно от капсулата, вместо от балон, въздействието му е много по-силно. Освен това тези капсули често са евтин и нерегламентиран внос от Китай. Установено е, че те съдържат прахови частици и маслени остатъци, които липсват в закупените от реномирани източници за употреба в медицината или в хранително-вкусовата промишленост.”

Икономическият министър в оставка Корнелия Нинова съобщи, че Комисията за защита на потребителите започва денонощни проверки в дискотеки, заведения, барове, както и в социалните мрежи на онлайн продажбата на райски газ.

Там, където установи, че това се случва, ще издава акт за временна забрана за продажба – заяви тя. – Който не спазва тази мярка, го грози глоба от 25 хил. лв. И тъй като нямаме нормативна рамка, помолих парламентарната група на “БСП за България” до часове да внесе две думи поправка в Закона за закрила на детето, които могат да спасят живота на много деца. Така към текста за забрана на продажбата на цигари и алкохол ще се добави и райският газ.”

Съставил: Диана Цанкова /по интервюта на БНР-“Хоризонт” и БНР- Пловдив/

Снимки: vita.bg, freepik, pexels, БНР Пловдив , БГНЕС
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 17

В този брой на предаването слушайте: "Когато и ученици, и учители са в час" – разговор с Николай Йорданов, директор на Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава;  "Българското кино - на фокус в Париж“ – интервю с Румена Иванова..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15
Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45