Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози изследват поведението и популацията на делфините в Черно море

Сонарите на военноморските плавателни съдове нарушават комуникацията между делфините, докладват учените

Снимка: Pixabay

В ход е второто за тази година изследване на популацията на делфините в Черно море. Вече е към края си проучването по южното Черноморие, а през август, ако времето е благоприятно, такова ще се състои и по северното ни крайбрежие. Проучванията се осъществяват на дълбочина до около 100 метра. 

Известното до момента:

“Тази година можем да кажем, че числеността на муткура е най-висока, спрямо минали периоди. Другите два вида делфини – обикновеният и афалината, са с по-малка численост – обясни ръководителят на проекта Димитър Попов пред БНР Варна. – Има достатъчно данни, които доказват, че сонарите, използвани от военноморските плавателни съдове, оказват влияние върху морските обитатели и специално делфините. Те ги объркват, нарушават комуникацията между тях, като особено негативно се отразява работата на няколко сонара едновременно.

Според Попов, все още е трудно да се каже със сигурност доколко осезаема е промяната в популацията на тези бозайници в Черно море.

Тепърва ще наблюдаваме ефектите от силното шумово замърсяване на морето и предизвиканите от това акустични травми на делфините“ – посочи експертът и допълни, че делфините са на върха на хранителната верига в Черно море и от тях зависи състоянието на цялата екосистема.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 15 юли 2024 г.

Началото на седмицата настъпва с Горещниците – най-знойните дни в годината според народните ни поверия. В „България днес“ ще говорим за огъня и водата и всичко, което те означават в нашата култура. След това ще се „разхладим“ с..

публикувано на 15.07.24 в 19:00

В турското посолство в София представиха изложба по повод годишнината от опита за преврат в Турция

По повод осмата годишнина от опита за преврат в Турция, в двора на резиденцията на турския посланик в София беше организирана фото изложба под наслов "15 юли и паметта", предаде БТА. Снимките изобразяват моменти от историческата нощ и последвалите часове...

публикувано на 15.07.24 в 18:46
Калин Стоянов

Армията е готова с хеликоптери и тежка техника да подпомага борбата с пожарите

Към момента няма застрашени населени места и бедстващи граждани въпреки множеството пожари, възникнали на територията на България. Ситуацията постепенно се нормализира, увери вътрешният министър Калин Стоянов пред БНР. Пожарът в Свиленградско продължава...

публикувано на 15.07.24 в 11:59