Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална археологическа находка от времето на антична Августа Траяна откриха в Стара Загора

След проучване и консервация, обектът ще бъде достъпен за жители и гости на града

Снимка: БНР Стара Загора

За първи път в Стара Загора откриваме толкова мащабно гробно съоръжение – коментира за БНР Стара Загора директорът на Регионалния исторически музей в града Петър Калчев по повод археологическата находка от времето на антична Августа Траяна, открита случайно по време на изкопни работи за мащабен ВиК ремонт в града.

Обектът, който привлече вниманието на историците, включва светилище и гробница, в която се предполага, че е положен раннохристиянски мъченик или жител на древния град. За високата позиция, която този човек е заемал в обществото подсказва фактът, че в изграждането на гробницата са вложени много средства.

Историците датират съоръжението между ІІ и ІІІ век след новата ера. Предстои проучване на костите от антрополог, който ще установи точния брой на телата в гробницата. В помещението са открити част от златна огърлица, бронзова кутийка за бижута, стъклени съдове за съхраняване на благоуханни течности, както и керамична чаша със специална украса.

Денонощна полицейска охрана остава на мястото до приключване на археологическите проучвания. След консервация и реставрация обектът ще бъде отворен за жителите и гостите на града – уверява заместник кметът на общината Милена Желева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51

170 години от рождението на слависта и българист Константин Иречек

На 24 юли  отбелязваме 170-годишнината на родения във Виена чешки историк, славист, библиограф и почетен член на Българската академияна науките. Той е син на историка Йосиф Иречек и внук на бележития славист Павел Шафарик. Завършва история във философския..

публикувано на 24.07.24 в 11:52

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01