Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български ученици спечелиха медали от олимпиада по лингвистика

Снимка: mon.bg

2 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала спечелиха българските ученици на международната олимпиада по лингвистика, проведена на британския остров Ман.

Победители станаха Александър Димитров и Константин Георгиев от математическите гимназии във Варна и Русе. Среброто взе Гергана Петрова от Природо-математическата гимназия в Бургас. Трети останаха Александра Найденова от езиковата гимназия в Перник и Теодор Малчев от Софийска математическа гимназия.

Лингвистите са решавали задачи на редки езици от Кавказ, Северна Америка и Южна Азия с правене на паралели в развитието и промяната на думите в 3 езика.

Златният медалист Константин Георгиев е получил и грамота за най-добро решение. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Испания отбелязаха 30 години сътрудничество в Антарктида с научен семинар

Семинар, посветен на сътрудничеството между България и Испания за осъществяване на научните изследвания на Антарктида, се проведе в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. “Тук сме, за да отбележим едно голямо приятелство с нашите..

публикувано на 03.10.24 в 16:18
Ясен Томов

България търси алтернативни варианти за евакуация на сънародниците ни от Ливан

Извеждането на български граждани от Ливан, извършено с два полета до България, вече изглежда трудно осъществимо, смята посланикът ни в страната Ясен Томов. По думите му, следващ полет е рискован, затова и се обмислят алтернативни варианти как..

публикувано на 03.10.24 в 16:14

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 20

В брой 20 на предаването слушайте : За работата на Центъра за славянски езици и култури Лисабонския университет и българския лекторат в най-голямото висше училище в Португалия – разговор с проф. Георги Христовски и ас. Ана Карина..

публикувано на 03.10.24 в 12:00