Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризисен щаб ще търси решения за проблемите в енергетиката

Снимка: БГНЕС

Създаден е междуведомствен кризисен щаб за енергетиката със задача да "предложи решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора", да търси сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа. Той ще трябва да предложи механизми за контрол и снижаване на цените на горивата и електоенергията. Това обявиха на брифинг служебният премиер Гълъб Донев и служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Христов определи ситуацията в българската енергетика като критична. Той посочи, че са подсигурени количества газ до края на септември, но не и до края на годината. Договорените 7 танкера с втечнен газ от САЩ всъщност не са договорени, а са на ниво оферта. Не са осигурени и слотове за разтоварване на танкерите на газовите терминали, което допълнително ще вдигне цената. Цената на газа от Азербайджан също е в пъти по-висока. Компанията "Булгаргаз" е във финансова криза и невъзможност да се разплати, дори с тези договорени количества.

Христов обяви, че се подготвя търг за доставка на втечнен газ, който да осигури нуждите на страната до края на годината или на отоплителния сезон.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15