Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

35 години рекордът на Стефка Костадинова в скока на височина e ненадминат

Снимка: архив

Преди 35 години на днешната дата (30 август 1987 г.) на Олимпийския стадион в Рим Стефка Костадинова поставя световен рекорд в скока на височина. Българската атлетка скача 209 сантиметра, с което подобрява собственото си върхово постижение с 1 см. Рекордът на 22-годишната тогава Костадинова до днес остава ненадминат.  


Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за абсолютен хегемон в дисциплината за всички времена и за една от най-великите в световната спортна история. 

"Много атлетки след това опитваха да подобрят рекорда – някои бяха много близо, аз самата също опитвах десетки пъти… Пожелавам на всеки да намери своя личен път към върха“, казва легендарната българска спортистка.

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Галин Цоков

МОН започва разговори за промяна в образователната система

Министерството на образованието и науката ще обсъди с депутати от различни парламентарни групи визия за промяна в образователната система, която да послужи на следващия редовен кабинет, заяви пред БНР служебният образователен министър Галин Цоков...

публикувано на 08.07.24 в 06:00

Горещините продължават

В понеделник ще бъде слънчево и горещо. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 33° и 38°, в София – 33°-34°. Над планините ще бъде слънчево със слаб вятър..

публикувано на 07.07.24 в 18:30
Делян Пеевски

Делян Пеевски: Въпросът дали Доган и Пеевски не са заедно не стои на дневен ред

“ Противопоставяне Доган-Пеевски няма и не може да има ”, заявява съпредседателят на ДПС Делян Пеевски в изявление, разпространено от пресцентъра на партията. Той добавя обаче, че тема и конфликт има – “ Темата е Пеевски-дерибеите. Дерибеите,..

публикувано на 07.07.24 в 17:26