Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метеорологична прогноза за 01.09.2022 г. – четвъртък

Септември започва с валежи и гръмотевици

Снимка: БГНЕС

През нощта над по-голямата част от страната ще преобладава ясно време, сутринта ще бъде предимно слънчево. По-значителна ще е облачността главно над северозападните и крайните югоизточни райони и на отделни места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици.  

Утре, 1 септември, около и след обяд на много места в цялата страна ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, а в планинските райони в Западна и Централна България има условия за локални интензивни явления. През нощта срещу петък интензивни валежи ще има на повече места в западната половина на страната. Вятърът постепенно ще се ориентира от север-североизток, ще бъде слаб, в Източна България – до умерен. Максималните температури ще са между 25° и 30°, в югоизточните райони до 33°, в София – около 25°. 

По Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. В отделни райони има условия за по-интензивни явления. Ще духа предимно умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 26°-28°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето преди обяд ще бъде към 2 бала, до вечерта ще се усили до 3 бала. 

Над планините още преди обяд, на 1 септември, ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Сутринта в отделни райони, а около и след обяд на много места, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. В масивите в Западна и Централна България има условия явленията да са интензивни. Ще духа до умерен вятър с южна компонента, но с развитието на купесто-дъждовна облачност ще има временни усилвания. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 21°, на 2000 метра – около 14°.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57
Гордана Силяновска и Румен Радев

Македонският външен министър е отказал среща с българския си колега в София

Посещението на македонският президент Гордана Силяновска е по повод културно събитие - гостуване на Националната опера и балет на Северна Македония в София и няма характер на държавно, официално или работно посещение. "В такива случаи протоколната..

публикувано на 18.09.24 в 10:16