Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Медиана": 8 партии и коалиции са с шанс да влязат в новия парламент

Снимка: Ани Петрова

Според ново представително за страната проучване на социологическа агенция "Медиана" в следващия парламент могат да влязат 8 или 9 партии. Според резултатите от допитването ГЕРБ (22,8%) води с близо 6% пред "Продължаваме промяната" (17,1%). Следват "БСП за България" (13,3%), "Възраждане" (12,5%), ДПС (11,1%), "Има такъв народ" (6,9%), "Демократична България" (5,5%) и "Български Възход" (5,5%). Партията "Изправи се БГ" е под 4-процентната бариера (3,4%).

Очаква се, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2 милиона избиратели при 2,67 млн. избиратели на предходните. При това положение, прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне значително – до около 85-88 хил. избиратели. Това дава добра възможност на по-малките партии да се борят за попадане в парламента. Същевременно ниската избирателна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина, смятат социолозите.

Близо 70% от анкетираните споделят, че в последната година материалното им положение се е влошило. 40% смятат, че ще трябва да пестят от храна и отопление в следващите месеци, а 20% са уверени, че ще се справят безпроблемно с повишаващите се разходи.

Изследването е проведено чрез пряко стандартизирано интервю от 30 август до 4 септември 2022 г. сред 1008 души и е финансирано от социологическа агенция "Медиана".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще е топло и облачно с валежи в Предбалкана и югозападните масиви

В сряда  ще има разкъсана облачност, след обяд и значителна. Главно в Предбалкана и масивите в Югозападна България ще има слаби превалявания. Минималните температури ще са между 8° и 16°, в София 10°. Максималните ще са от 21 до 26° в Русе, в столицата..

публикувано на 17.09.24 в 19:05

България днес - 17 септември 2024 г.

В „България днес“ на 17 септември говорим за празника на светите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов, за Деня на София и празниците на редица други български градове. Ще научите и как се разраства столичния град и каква е българската столица..

публикувано на 17.09.24 в 19:00
Министърът на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен

САЩ ще помагат на България да покрие критериите за безвизов режим

Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ са обсъдили на среща днес министърът на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен. "Включването на България в Програмата за безвизово..

публикувано на 17.09.24 в 18:43