Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Франция призова Русия да спре войната в Украйна

Снимка: Pexels

Русия трябва да изтегли бойната си техника от Запорожката атомна централа и да спре войната в Украйна - това според съобщение на Елисейския дворец е заявил в телефонен разговор президентът на Франция Еманюел Макрон пред руския лидер Владимир Путин. Заплахата за атомната централа произтича главно от руското военно присъствие в района е заявил Макрон. Според съобщението от Кремъл Путин е хвърлил вината за обстрела върху украинската армия и е предупредил за възможни "катастрофални последици". 

Нужно е възможно най-скоро да се създаде зона за ядрена и физическа сигурност около атомната електроцентрала в Запорожие и консултациите за това вече започнаха, каза директорът на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси.
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия е отговорна за мащабното спиране на тока в Източна Украйна, което засегна 5 области. Зеленски обвини Москва, че умишлено е ударила Топлоелектроцентрала-5 край Харков. Токът спря и в близкия до границата руски Белгород, което според специалистите показва, че по време на окупацията Русия е крала ток от Харков, за да захранва града.
Пред CNN Зеленски каза, че в момента не е готов да преговаря с Русия защото не може да се води диалог с "тези които поставят ултиматуми".
За изминалото денонощие украинската армия е освободила 20 нови селища, съобщиха от Украинския генерален щаб.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В деня на София столичният кмет призова политическите сили към примирение

Днес отбелязваме празника на нашата столица – град с история, изпълнена със значими моменти, град, който винаги е бил в сърцето на България. София не е просто географско място – тя е символ на духовност, култура и напредък. Това заяви кметът на София..

публикувано на 17.09.24 в 12:42

Заради важността на турския пазар България изпрати аташе по туризма в Турция

Сериозният потенциал за развитието на туризма между България и Турция очертаха в Истанбул служебният министър на туризма Евтим Милошев и Хасан Екер, вицепрезидент на Асоциацията на турските туристически агенции по време на българо-турски туристически..

публикувано на 17.09.24 в 11:16

Почетоха Атанас и Любомир Далчеви с паметна плоча в Солун

Паметна плоча на Атанас и Любомир Далчеви беше открита в Солун по инициатива на Българската телеграфна агенция (БТА) и Генералното консулство на България в града. "България трябва да поставя знаци по света на места със следи от бележити българи", заяви..

публикувано на 17.09.24 в 11:13