Живописното добруджанско село Крушари се готви за дебютното издание на фестивала ˮПролетници за сита зима“, който ще се състои на 17 септември в селския парк.
Идеята е да се популяризира етнографията, фолклора, както и възможностите за селски туризъм в района. Хората от Крушари са приготвили колоритна програма. Представители на различните етноси ще сготвят на място най-характерните за своя бит ястия в духа на празника – царевични пити, хляб от жив квас, турска халва от печено брашно. Гостите ще могат да дегустират ашуре по автентична рецепта – с пшеница, царевица, нахут, сушена бакла, орехи и сухи плодове. През това време самодейци от местното читалище ще пресъздадат обичая ˮБеленка“ – белене на царевица, и ще приготвят мамалига – най-често слаганата храна на добруджанската софра в миналото.

Посетителите ще видят също как някогашните домакини са плели от царевична шума рогозки, подложки, килимчета и пр. Програмата на феста включва и музикална програма – български, турски и ромски фолклор, в изпълнение на самодейни състави от община Крушари.За децата пък са предвидени люлки, пързалки, катерушки и игри с тикви и кратуни.
Снимка: krushari.bgБългарското хоро е една магия, вълшебен кръг, който зарежда с неповторимата енергия на нашия български дух, традиции, идентичност – споделя журналистът Милена Милотинова, която наскоро представи новия си документален филм "Магията на българското..
Над 500 души от цялата страна се събират днес на националния фестивал " Някога... Когато хлябът имаше душа" в петричкото село Генерал Тодоров, съобщи кметът на населеното място Станислав Станков. Участие в четвъртото му издание са заявили и..
"Фолклорът е потребност за човека и тази потребност може би няма да изчезне току-така" , убедена е доц. д-р Наталия Рашкова – етнолог и фолклорист, университетски преподавател и изследовател с ярък принос в проучването на българския музикален..
Българското хоро е една магия, вълшебен кръг, който зарежда с неповторимата енергия на нашия български дух, традиции, идентичност – споделя..