Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите във Флоренция вече имат свое неделно училище

На 25 септември удари първият училищен звънец в новооткритото училище за българчетата във Флоренция. Школото е филиал на неделното училище "Асен и Илия Пейкови", което вече осем години поддържа жива връзката с българския език, култура и традиции сред сънародниците ни в Рим. Както повелява българската традиция, децата прекрачиха прага, стъпвайки по вода за късмет и отчупвайки от питка с шарена сол. 


Създаването на неделно училище във Флоренция е дълго лелеяна мечта за българите там. "Много българи от десетилетия живеят тук, учат се, работят, създават семейства, тук се раждат и израстват децата им. За съжаление, досега липсваше среда, в която те да общуват помежду си. Получихме много обещания от страна от институциите, които за съжаление не се изпълниха. После дойде пандемията, която парализира обществената дейност. Най-накрая проблесна искрата, когато училище "Илия и Асен Пейкови" в Рим ни подаде ръка, за да можем да реализираме мечтата си"  споделя една от неговите радетелки Пенка Манолова пред онлайн портала "Bulgaria-Italia". 


За да могат сънародниците ни от по-отдалечени места да се приобщят към учебния процес, новооткритото училище ще организира работата в три форми – присъствена, смесена и дистанционна. Уроците по български език и литература, история и география на България ще бъдат всяка неделя от 14.30 до 18 часа. Българчетата във Флоренция ще имат възможност да изучават и български народни танци. Всички учители са с висше педагогическо образование, а в края на годината учениците ще получат удостоверения за съответния завършен клас. 

Съставил: Елена Каркаланова 

Снимки: Предоставени от Венета Ненкова, основател на българското училище в Рим




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българското школо "В. Левски" в Баркинг открива учебната година

На 9 септември отваря врати за новата учебна 2024/2025 година българското школо "Васил Левски" в Баркинг, Великобритания. "Нямаме търпение да напълните класните стаи, за да учим и да се забавляваме заедно", споделиха във Фейсбук дни преди първия..

публикувано на 09.09.24 в 16:51

24 българки от 19 държави са номинирани за "Българка на годината"

За поредна година Изпълнителната агенция за българите в чужбина ще връчи ежегодната награда "Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2023" на официална церемония, която ще се проведе през октомври. За престижното отличие са номинирани 24..

публикувано на 09.09.24 в 15:45

Онлайн тренировките на формация "Феникс" от Базел привличат любители на фолклора от няколко държави

Балканската танцова формация "Феникс" кани любителите на народните танци за тренировки през новия си творчески сезон. От четири години те се провеждат онлайн през платформата "Зуум". Участващите в тях са от поне шест страни в Европа. През..

публикувано на 09.09.24 в 13:47