Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов фестивал в София гради мост между минало и настояще чрез хората в изкуството

33 години след началото на българския преход, фондация „Изкуство – дела и документи“ организира първия по рода си фестивал на изкуствата, в който участват различни творци в сферата на киното, литературата, музика, визуалните изкуства, а също историци и изследователи на архивите. 

Фестивалът е наречен „Минало не минало“ и ще се проведе в София, в дните от 29 септември до 2 октомври 2022 г., с вход свободен. Домакин на изданието е Регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ и комплекс „Гарнизонно стрелбище“, намиращи се в близост до Националният дворец на културата. Програмата е разделена на 5 части, като включва изложба на съвременно изкуство, документални филми, концерти и разговори с документалисти, журналисти и общественици.

Специален гост на фестивала е директорът на Чешкия институт за изследване на тоталитарните режими Ладислав Кудрна. Фестивалът„Минало не минало“ е част от Календара на културните събития на София за 2022 г. Партньори на Столичната община в подготовката на фестивалната програма са Регионалният исторически музей – София и Чешкият център.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димка Владимирова

Напусна ни народната певица Димка Владимирова

Тя е родена е на 28 юли 1935 г. в странджанското с. Бистрец. На 17 години се явява на конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София, където е одобрена за хоровия състав на Филип Кутев.  Владимирова е сред основателките на Ансамбъла за..

публикувано на 12.07.24 в 12:17
Найден Тодоров

Няма административен капацитет в Национален фонд "Култура"

В отговор на депутатски питания служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви, че щатната бройка в Националния фонд култура е 11 човека. Те трябва да разпределят милиони евро за културата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според..

публикувано на 10.07.24 в 12:25
Проф. Красимир Станчев

Проф. Красимир Станчев: С езика човек може да си служи за всякакви цели – от най-миролюбиви до обявяването на война

" Гаснещият огън често пъти се разгаря отново благодарение на няколко оцелели въгленчета." С тези топли думи професорът по славянска филология Красимир Станчев вдъхва надежда, че изтляващият интерес към българската азбука, българския език и..

публикувано на 09.07.24 в 10:40