Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалност Балканистика обмислят в университета в Осака

Снимка: Посолство на Република България в Япония

Споразумение за сътрудничество между Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университета за чужди езици на град Кобе, Япония, е подписано по време на визитата на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски проф. Анастас Герджиков в Япония, съобщи посолството на България в Страната на изгряващото слънце.

Споразумението предвижда съвместни изследвания, обмен на преподаватели, изследователи и студенти и обмен на научни издания и литература. Герджиков посети също Факултета за чужди езици на Университета Осака, където е договорено подписване на споразумение за научен и академичен обмен. Двете страни са обсъдили възможността за откриване в бъдеще на специалност „Балканистика“ в Университета Осака.

И в двата японски университета, със съдействието на Министерството на образованието и науката на България и Софийския университет $„Св. Климент Охридски“, са разкрити лекторати по български език, които се водят от командирования от България преподавател Иво Владимиров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06

Ретро парад на автомобили в Кърджали

Автомобили и мотопеди с колекционерска стойност ще бъдат изложени днес в Кърджали в рамките на откриващия се Ретро авто парад. Ретро парадът е част от инициативата на община Кърджали “Дни на приятелството” и по традиция ще завърши с дефиле на..

публикувано на 14.07.24 в 07:00