Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланието на парламентарните сили е за диалог

| обновено на 19.10.22 в 13:07
Снимка: БГНЕС

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС: Времето за противопоставяне изтече

"Трябва да положим усилия, за да съхраним настоящата парламентарна конфигурация максимално дълго"

Разговорите между политическите сили и намирането на допирни точки въпреки противоположните позиции, които заемат, са единственият шанс за 48-ото Народно събрание, изтъкна в изказването си в пленарната зала Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. По думите ѝ, страната ни се намира в толкова критична ситуация, че политиците не могат да си позволят повече детински битки за надмощие или популизъм, граничещ с умишлено тласкане на държавата към фалит, а обществото ни – към анархия.

Десислава Атанасова

"Настоящата парламентарна конфигурация не е удобна за никого, но въпреки това сме длъжни да опитаме да преведем страната през кризите. Този подход, който би струвал на всеки един от нас огромни усилия и неудобство, е единственият шанс 48-ото НС да не се провали." 

Според депутата политическа смелост днес означава да си в състояние да търсиш точки на съгласие с онези, срещу които са гласували собствените ти избиратели.

Кирил Петков от “Продължаваме промяната”: Ще бъдем конструктивна опозиция 

"Няма как да си евроатлантик, ако не уважаваш върховенството на закона"

Бившият премиер Кирил Петков, чиято партия се класира втора на предсрочните парламентарни избори, декларира в НС, че “Продължаваме промяната” ще възстанови работата си оттам, откъдето е била спряна, но този път като конструктивна и предвидима опозиция. Той припомни предизборните обещания на формацията: 

Кирил Петков

"Ще настояваме нито един данък да не бъде повишен, бюджетният дефицит да е ограничен до 3%, да бъде въведен таван на цените на тока от 250 лв. на мегават час, както и на цената на газа. Ще подкрепим прага на регистрация по ДДС да достигне до 160 хил. лв. Ще предложим увеличение на пенсиите с 20%, а минималната работна заплата да достигне 50% от средната или 860 лв. Ще подкрепим нова дефиниция за енергийна бедност и две тарифи за ток, газ, вода и парно на база на консумацията."

Кирил Петков се обърна към всички, наричащи себе си “евроатлантици”, с думите: "Няма как да си евроатлантик, ако не уважаваш върховенството на закона, не държиш на работеща, реформирана съдебна система и не отстояваш премахването на корупцията по всички етажи на властта".

Сигурността и икономическата стабилност са приоритети на по-малките партии в НС 

“Изборите за пореден път произведоха сходна конструкция на парламента, като народът не овласти никого да състави еднопартийно правителство”, заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му, вместо противопоставяне, избирателите са предпоставили диалог, съгласие, съединение. 

"Ние сме избрани от народа и получихме ясно поръчение от избирателите – да направим всичко възможно за съставяне на редовен кабинет с ясни приоритети, задачи и план за действие. Без реваншизъм, без омраза, без противопоставяне и разделение. Зимата е на прага ни и тя се очертава да бъде гладна, студена и тъмна."

Мустафа Карадайъ

Карадайъ каза още, че ДПС12 години е била истинска опозиция на ГЕРБ: "На последните избори продължаваме да се борим по места с “модела ГЕРБ”, но с други изпълнители. Не искаме да сме с ГЕРБ, не искаме да сме с управлявалите през последната година и половина."

Като приоритети на партия “Възраждане” лидерът ѝ Костадин Костадинов открои демографската катастрофа, запазването на българския лев, "не" на Зелената сделка, развитие на българската енергетика, работа срещу въвличането на страната във войната в Украйна

"Длъжни сме да кажем, че не искаме България да бъде васална територия, лишена от собствена политика, мнения и решения. Длъжни сме да защитим българския национален интерес в Северна Македония. Длъжни сме да не допуснем под каквато и да е форма въвличане на България във войната в Украйна, както и да освободим страната си от чуждите военни бази, каквито в страната ни не е имало дори когато е била окупирана след Първата и Втората световна война."

Костадин Костадинов

Според председателя на БСП Корнелия Нинова страната ни може да се справи с кризите, ако всички се движат в една посока. Тя заяви, че партията ѝ няма да подкрепи предложението на служебния кабинет за закупуване на военни самолети, защото тези пари са необходими за заплати, пенсии и помощи, за бизнеса. 

Корнелия Нинова цитира изказване на президента Радев от 12 септември 2020 г.:

"Сега искам тези от властта с пълните чекмеджета да поканят тези от площада долу с празните чекмеджета да водят диалог. Е, няма как да стане“ – припомни тя думите на държавния глава. – Ето това е днес изборът – какво правителство искаме да направим. Ние сме последователни и принципни и една дума стои начело на тези наши действия – справедливост.“

Корнелия Нинова

“Замитането на войната под килима, опитите тя да бъде наричана с други названия,да се твърди, че България може да остане в ролята на някаква Северна Корея на Балканите, в някаква измислена неутралност, не е въпрос на това дали си войнолюбец или не, а е въпрос на това дали си отговорен към реалностите или не”, заяви на свой ред съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. Той прогнозира, че макар и трудно, може да бъде съставено правителство.

"Това управление може би ще трябва да се сформира чрез компромис, но то не трябва да бъде управление на компромиса. То ще бъде трудно, но това не означава, че трябва да бъде слабо, безгръбначно и без посока. България заслужава управление, което не просто да осигурява време на парламента да съществува, а на може да решава тези големи проблеми, пред които сме изправени."

Христо Иванов

Лидерът на най-малката политическа сила в парламента "Български възход" Стефан Янев изтъкна, че в обществото ни има 10-15 личности,чиято репутация стои в основата на разделителните линии и липсата на диалог. "Ще работим за създаване на механизъм за одит на дейността на тези хора, което да завърши или с обвинение, или да спрем отровата и злобата в ежедневието си", каза той. 

"Темата сигурност е чувствителна, особено когато бушува война на километри от границите ни. Сигурността ни зависи както от политическото лидерство, така и от ефективността на органите, които я осигуряват, а също от ефективността на членството ни в съюзите, в които България споделя общи ценности със страните членки. В тази връзка посланието ни е да се държим подобаващо, като отправяме ясни послания с авторитет и изправен гръбнак, за да сме полезни на себе си и на съюзниците ни."

Стефан Янев

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба "Под закрилата на святото" показва християнски и мюсюлмански текстове от XIII - XX век

Днес от 13.00 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София ще бъде открита изложбата "Под закрилата на святото". Експозицията включва 16 тематични табла с ръкописи, архивни документи, старопечатни книги и оригинална графика от колекциите..

публикувано на 17.07.24 в 07:10

Червен код за много големи горещини е подаден за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и много горещо, след обяд с незначителна купеста облачност. Минималните температури ще са между 19° и 27°, в София 20°. Максималните ще са от 38° до 43°, в столицата 38°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от..

публикувано на 16.07.24 в 19:05

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00