Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е първа в Европа по брой учители, преминали през обучение в ЦЕРН

Снимка: cernandsocietyfoundation.cern

Над 800 са българските учители по природни науки, обучени в ЦЕРН през последните 14 години, съобщава Свежина Димитрова, директор на варненската обсерватория с планетаруим. Екипът на обсерваторията бе първият, който осъществи контакт с Европейската организация за ядрени изследвания през 2008 година. България пък е първа в Европа по брой на преминалите през едноседмични обучения учители.

През тази година две групи преподаватели от цялата страна посетиха ЦЕРН, разказа Димитрова след завръщането си от Швейцария. По време на обучението, учителите са имали възможност да видят три от детекторите на ЦЕРН, в които се раждат нови частици, чиито характеристики изследват учените.


В процес на разработка е "Портал на Науката в ЦЕРН", който ще предоставя информация за дейността на организацията и проектите, по които се работи. През 2023 г. в ЦЕРН ще бъде открит и нов образователен център, което ще позволи в Швейцария да пристигат повече ученици, студенти и учители от цял свят. "Младите хора трябва да знаят, че в момента учените познават едва 4,6 % от видимата Вселена – каза още Димитрова. – За да може човечеството да разкрие някои от тайните на живота, ще му бъде необходима помощта на все повече деца, които избират да се посветят на науката. Затова е важно тя да им бъде преподавана и представяна по интересен и вълнуващ за тях начин".



По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

В България преобладават висшистите, работещи на постоянен договор

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор, предаде БТА като цитира мащабното европейско изследване Eurograduate 2022. Според изследването, в което участва Министерството на образованието и..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

България днес - 15 юли 2024 г.

Началото на седмицата настъпва с Горещниците – най-знойните дни в годината според народните ни поверия. В „България днес“ ще говорим за огъня и водата и всичко, което те означават в нашата култура. След това ще се „разхладим“ с..

публикувано на 15.07.24 в 19:00