Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е първа в Европа по брой учители, преминали през обучение в ЦЕРН

Снимка: cernandsocietyfoundation.cern

Над 800 са българските учители по природни науки, обучени в ЦЕРН през последните 14 години, съобщава Свежина Димитрова, директор на варненската обсерватория с планетаруим. Екипът на обсерваторията бе първият, който осъществи контакт с Европейската организация за ядрени изследвания през 2008 година. България пък е първа в Европа по брой на преминалите през едноседмични обучения учители.

През тази година две групи преподаватели от цялата страна посетиха ЦЕРН, разказа Димитрова след завръщането си от Швейцария. По време на обучението, учителите са имали възможност да видят три от детекторите на ЦЕРН, в които се раждат нови частици, чиито характеристики изследват учените.


В процес на разработка е "Портал на Науката в ЦЕРН", който ще предоставя информация за дейността на организацията и проектите, по които се работи. През 2023 г. в ЦЕРН ще бъде открит и нов образователен център, което ще позволи в Швейцария да пристигат повече ученици, студенти и учители от цял свят. "Младите хора трябва да знаят, че в момента учените познават едва 4,6 % от видимата Вселена – каза още Димитрова. – За да може човечеството да разкрие някои от тайните на живота, ще му бъде необходима помощта на все повече деца, които избират да се посветят на науката. Затова е важно тя да им бъде преподавана и представяна по интересен и вълнуващ за тях начин".



По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38

София е част от световното юбилейно турне на Андреа Бочели

Световноизвестният италиански певец Андреа Бочели ще отпразнува 30-годишната си кариера и с българската публика на Националния стадион “Васил Левски”. На 14 септември той ще изнесе грандиозен концерт под звездите, тъй като София е включена в юбилейното..

публикувано на 08.09.24 в 10:51