Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Празник на мавруда в Пловдив

Градски винен фестивал Пловдив
Снимка: Димитър Владимиров,БНР Пловдив

За трета поредна година Пловдив отбелязва празника на вината от местните сортове грозде. Той е посветен на българското вино и наречен на един от най-ценените и стари български сортове, мавруда. Инициативата има за цел да привлече интереса към българското лозарство и винопроизводство, да открои забележителната хармония между хилядолетни традиции, нови технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България.

Стремежът е празникът да се утвърди като истински значимо събитие в страната, което да даде информация и да насочи различни групи потребители към българското вино. На централния площад в Града под тепетата Urban wine fest представи богата селекция от над 35 български вина от местни сортове, комбинирани с кулинарни изкушения от фермерския пазар и подбрана музика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Коледни приказки от стъкло или как се възражда една позабравена традиция

Всяка една от тях носи топлина и вдъхва емоция, защото е правена на ръка и е единствена и неповторима. А сребристите ѝ отблясъци ни връщат в детството, когато зимите бяха сурови и снежнобели, а коледните играчки – от тънко като хартия стъкло . В..

публикувано на 18.12.24 в 10:05
Снимка: Атанаска Иванова, читалище

От динен маджун до Дервишовден – кои са най-новите "Живи човешки съкровища" на България

Осем автентични български традиции и предавани през поколения умения от различни краища на страната бяха вписани в Националната представителна листа на нематериалното ни културно наследство и така станаха част от "Живите човешки съкровища" на..

публикувано на 11.12.24 в 06:15
Снимка: читалище „Искра 1898“ - Борово

Тайните на бялата халва и как един десерт съхранява стари нашенски обичаи

Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни пътешественици, халвата е била разпространен десерт по българските земи още през XVI век . Нашенската й..

публикувано на 26.11.24 в 10:30