Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите сили в парламента осъзнават нуждата да бъде съставено правителство

Снимка: Ани Петрова

Съставянето на правителство е важно с оглед на законите, които трябва да се приемат по Плана за възстановяване и устойчивост, както и за закона за държавния бюджет. Надяваме се да бъде съставено правителство, но както сме заявили, ние няма да подкрепим правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС и ще останем в опозиция, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента Петър Куленски, заместник-председател на ПГ "Продължаваме Промяната". Куленски посочи, че ПП са обявили 16 приоритета за подпомагане на бизнеса и гражданите и борбата с корупцията, по които ще работят в този парламент. „За нас е много важно да има бюджет за следващата година, така че очакваме служебното правителство да внесе в Народното събрание такъв бюджет, по който ние да работим.

По повод на консултациите при президента за съставяне на правителство, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира пред журналисти, че не очаква да се постигне консенсус между партиите. На въпрос дали "Възраждане" би направила компромиси, Костадинов каза, че „Възраждане“ е готова да разговаря с всеки, но само за политики.

Преди Костадинов, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, попитан дали коалицията е готова да вземе третия мандат отговори, че представителите на формацията са готови да осъществят мандат във всички форми – като мандатоносител, и да подкрепят съответната политическа сила получила мандата, при условия, които ясно са определили. По думите на Иванов, след първия и втория мандат ще се види по-ясно съотношението между партиите, техните сходства и различия


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55