Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настройваме се на зимно часово време

Снимка: pixabay

България се връща към астрономическото или зимното часово време на 30 октомври 2022 г., в 4:00 часа сутринта. Затова, когато настройвате часовниците си, следва да ги върнете с един час назад (примерно 08:00 става 07:00). Промяната на часовото време означава, че на тази дата денонощието ще бъде с един час по-дълго, но пък отсега нататък ще се стъмва по-рано и денят ни ще е все по-кратък. Напомняме, че всички модерни компютри, телефони, смартфони и електронни часовници правят часовата корекция автоматично. Но за часовниците със стрелки е нужна ръчна намеса.

През септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложение корекциите за редуване на лятно с астрономическо часово време да бъдат преустановени, но решението се отложи за неопределен срок. България още не е решила дали ще остане целогодишно на лятно или на зимно астрономическо часово време.

За първи път лятното часово време в България е въведено на 1 април 1979 г. Корекцията се използва в много държави по света, тъй като в онзи период е изчислено, че по този начин се спестяват разходи за осветление чрез увеличено използване на дневна светлина. Но в настоящия момент потенциалната икономия на разходи се поставя под съмнение. Отчита се и дискомфортът, който част от населението изпитва заради часовата промяна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59