Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настройваме се на зимно часово време

Снимка: pixabay

България се връща към астрономическото или зимното часово време на 30 октомври 2022 г., в 4:00 часа сутринта. Затова, когато настройвате часовниците си, следва да ги върнете с един час назад (примерно 08:00 става 07:00). Промяната на часовото време означава, че на тази дата денонощието ще бъде с един час по-дълго, но пък отсега нататък ще се стъмва по-рано и денят ни ще е все по-кратък. Напомняме, че всички модерни компютри, телефони, смартфони и електронни часовници правят часовата корекция автоматично. Но за часовниците със стрелки е нужна ръчна намеса.

През септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложение корекциите за редуване на лятно с астрономическо часово време да бъдат преустановени, но решението се отложи за неопределен срок. България още не е решила дали ще остане целогодишно на лятно или на зимно астрономическо часово време.

За първи път лятното часово време в България е въведено на 1 април 1979 г. Корекцията се използва в много държави по света, тъй като в онзи период е изчислено, че по този начин се спестяват разходи за осветление чрез увеличено използване на дневна светлина. Но в настоящия момент потенциалната икономия на разходи се поставя под съмнение. Отчита се и дискомфортът, който част от населението изпитва заради часовата промяна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"За“ или "против“ мобилните телефони – отворен въпрос в българското училище

Броени дни преди началото на новата 2024-2025 учебна година се прокрадна идеята за пълна забрана на мобилните телефони в училище. Основните мотиви за подобно решение са ниската успеваемост в училище, разсеяността на учениците и най-вече пагубните..

публикувано на 16.09.24 в 08:10

Фолклорни състави, кулинари и занаятчии от България, Сърбия и Гърция на фестивал в Созопол

Над 10 фолклорни състава, кулинари и занаятчии от България, Сърбия и Гърция ще се съберат на фестивала "Балкантеа" в Созопол, който ще се проведе от 16 до 18 септември.  Събитието ще бъде открито от кмета на Созопол Тихомир Янакиев в Летния театър..

публикувано на 16.09.24 в 07:30

Определят линията на бедност за България за 2025 г.

На заседание днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика...

публикувано на 16.09.24 в 05:40