Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Молдова подписаха газово споразумение

Снимка: БГНЕС

Газово споразумение между България и Молдова беше подписано в Кишинев в присъствието на президентите на двете страни Румен Радев и Мая Санду, предаде репортерката на БНР Цветелина Стоянова. Радев е на посещение в молдовската столица в контекста на 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

Страни по споразумението, което ще осигури доставки на синьо гориво през газопреносната мрежа на България до Молдова, са "Булгартрансгаз" и молдовската "Енергоком". "С това ще можем да диверсифицираме нашите източници на природен газ и ще можем да съединим националната газотранспортна мрежа с другите системи", каза Санду.

Президентът на Молдова посочи също, че двете държави са свързани от векове чрез история и култура. Тя напомни, че от около 200 години Молдова е родина на голяма българска диаспора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ед Шийрън

66 хил. души очакват тази вечер Ед Шийрън на столичния национален стадион

Британската звезда Ед Шийрън излиза тази вечер на специално подготвена 360 градусова сцена на Националния стадион “Васил Левски” в София, за да изпълни своите хитове пред 66 хил. свои почитатели. Шоуто на музикалния поп идол, който гостува у нас на..

публикувано на 31.08.24 в 16:52

Евростат: 44% от българите не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома

България заема второ място след Румъния сред страните в Европейския съюз по фактора “Неспособност на хората да си позволят едноседмична годишна почивка извън дома” на Евростат. Данните показват значителни неравенства и дисбаланси във възможностите на..

публикувано на 31.08.24 в 11:12

Еколагер край Шабла разкрива тайнствения свят на пчелите

Село Езерец в община Шабла е домакин на еколагер с участието на педагози, аниматори, еколози и младежи от цялата страна. Младите хора опознават тайнствения свят на пчелите. В рамките на четири дни – до 1 септември, те се обучават как да изработват..

публикувано на 31.08.24 в 08:45