Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Удължиха програмата за настаняване на украински бежанци

Снимка: БГНЕС

Министерският съвет е взел решение за удължаване на програмата за подпомагане на украинските бежанци у нас, която беше със срок до 31 октомври. Това съобщи на брифинг министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Помощта ще продължи чрез настаняването на украинците в държавни бази. Ще се даде 15-дневен срок до средата на месеца хората, които са настанени в хотели, да бъдат преместени в подходящи държавни бази. На въпрос на БНР колко дълго ще продължи програмата за настаняване на бежанците в държавните бази Демерджиев отговори, че тя със сигурност ще продължи до края на годината, оттам нататък е редно парламентът да вземе трайно решение по въпроса.

По-рано днес стана ясно, че украински граждани са започнали да се изнасят от хотелите в черноморския курорт Слънчев бряг, докато се чака решение на Националния оперативен щаб дали програмата за хуманитарното им подпомагане, обявена до 31 октомври, ще бъде удължена. Част от украинците заминават за Констанца, Румъния, където има сигурна програма до юни. Междувременно комисия от Икономическа полиция, служители на полицията в Несебър, НАП и Агенцията за закрила на детето извършва проверки по хотелите за установяването на броя на украинските бежанци. По непотвърдена информация при проверките в част от хотелите в Слънчев бряг, в които са настанени украински граждани, са установени съществени разминавания, съобщи БНР Варна.

По данни на държавния сайт "България за Украйна" в България са останали около 55 хиляди украински бежанци, малко над 16 хиляди от които са настанени от държавата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Очаква се въздушна помощ от Чехия и Румъния за гасене на пожарите в България

Задвижили сме механизма за гражданска защита към ЕС. Имаме потвърждение от Чехия, която ще изпрати два хеликоптера. Чакаме потвърждение и от Румъния. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов, който пристигна в Стара Загора, където продължава борбата..

публикувано на 16.07.24 в 12:52

Денят на ашурето в Пловдив през 2023 г.

Мюсюлманската общност празнува "Ашуре"

За поредна година в Пловдив пред Джумая джамия отбелязаха "Деня на ашурето“. Домакин е Районното мюфтийство с подкрепата на общината. Жителите и гостите опитаха от вкусния десерт. Публиката бе поздравена от групата за турски народни танци "Ачелия" към..

публикувано на 16.07.24 в 12:24

Синдикатите искат увеличаване на заплатите в държавния сектор с 10 на сто

Най-големият синдикат в страната КНСБ иска в бюджета за 2025 г. да бъде заложено увеличение на всички работни заплати с 10%. По изчисления на КНСБ, това ще струва малко под 900 млн. евро, каза президентът на синдиката Пламен Димитров. Вече е имало..

публикувано на 16.07.24 в 12:21