Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на външните министри от ЦЕИ в София

Снимка: архив Външно министерство

България, като председател на Централноевропейската инициатива - ЦЕИ през 2022 г., е домакин на Срещата на външните министри от региона. На 7 ноември в резиденция „Бояна“ външните министри ще дискутират темата „Регионът на ЦЕИ – обединен в подкрепа на Украйна и обединен в усилията си за справяне с последствията от войната“. Ще се обсъжда широкото въздействие на руската агресия в Украйна върху региона и възможностите за засилване на регионалното сътрудничество в подкрепа на Украйна.

Предвижда се срещата да приключи със съвместна декларация. Символично ще бъде предадено и председателството на следващия ротационен председател на Инициативата през 2023 г. - Молдова.

Съпътстващо събитие е Икономическият форум, на който ще бъдат обменени добри практики и възможности за засилено сътрудничество.

Сред официалните гости на събитието ще бъдат и генералните секретари на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Матиас Корман, на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество – Лазар Комънеску, регионалният директор за Европа на Световната здравна организация - д-р Ханс Клуге, както и представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, Адриатическо-йонийската инициатива и други международни организации. Част от тях ще представят визиите си на икономически форум, който съпътства инициативата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Автомобилният и товарният трафик между България и Румъния трайно ще расте. Търсят се решения

Въпреки че на "Дунав мост" в момента се извършва ремонт от българска страна, благодарение на добрата координация трафикът по него не само не е намалял, а дори е нараснал с 24-25% за леките автомобили, като нараства и за камионите. Това съобщиха на 2..

публикувано на 05.08.24 в 12:10

Военноморските сили празнуват 145-ата годишнина от основаването си

Сто четиресет и пет годишнината от създаването на българските Военноморски сили ще бъде отбелязана тази вечер в Русе. В 20,00 ч. пред Доходното здание ще се състои празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, с който..

публикувано на 05.08.24 в 07:00

Ардино предлага едноседмична празнична програма за опознаване на родопския град

Четвъртото издание на “Дните на Ардино 2024” и “Фестивал на чистите храни от Родопите” тази година ще премине под мотото “Ръка за ръка за Ардино”. Едноседмичната проява, която започва от днес, ще предложи културни, образователни и спортни събития...

публикувано на 05.08.24 в 06:00