Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Въпреки валежите и есенната кал в Украйна се водят тежки боеве

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават опитите на украинската армия да настъпва към окупираната Луганска област. В събота и неделя боеве се водят около 12 ключови селища по фронта в областта, съобщи украинскато командване цитирано от УНИАН. На левия бряг на Днепър руските окупатори продължават да мародерстват и с тирове изнасят промишлено оборудване и награбено цивилно имущество. Най-тежки остават боевете в Донбас, където руските сили денонощно се опитват да настъпят към Бахмут и Авдеевка, съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

От началото на войната Русия е изстреляла срещу Украйна около 4700 ракети, каза Зеленски. "Стотици наши градове на практика бяха опожарени, хиляди хора бяха убити, стотици хиляди бяха депортирани в Русия. А милиони са напуснали Украйна, за да търсят убежище в други страни", заяви Зеленски във видеопослание до Международната организация на франкофонията, чиито представители заседават на о-в Джерба в Тунис.

За 9 месеца война Русия е изгубила в Украйна над 8000 единици бойна техника. Данните се отнасят само за потвърдени загуби на техника, съобщават от проекта Oryx. 4927 единици са унищожени, 198 са повредени, 300 са изоставени, а 2619 пленени. Загубите в танкове са 1504, като 522 са пленени. При бронираните машини загубите са 2466, от които 798 са пленените.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40
Сестра Мери Грейс

За трудовия делник на сестра Мери Грейс, дошла от Танзания в България разказа БНР Шумен

Сестра Мери Грейс е една от 7-те монахини в Бенедиктинския манастир в село Царев брод, Североизточна България. Тя е на 27 години и е от Танзания. Другите шест сестри в манастира са от Германия, Корея, Филипините и България. Царев брод –..

публикувано на 06.10.24 в 09:15

Пробег в центъра на София популяризира леката атлетика като масов спорт

Първият лекоатлетически пробег “Възраждане 5К” ще стартира днес от центъра на София, за да популяризира леката атлетика на открито като подходящ спорт не само за елитни бегачи, но и за граждани от всички възрасти и социални групи. На старта заедно с..

публикувано на 06.10.24 в 06:00