Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Призоваха украинците в големите градове да пестят тока

Снимка: EPA/BGNES

Украинският президент Володимир Зеленски призова своите сънародници да ограничат потреблението на ток особено в Киев, Одеса, Суми и Виница, предаде REUTERS.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато Украйна се опитва да възстанови своята енергосистема след руските удари. В Херсон възрастните и уязвимите хора бяха призовани да се подготвят за доброволна евакуация, защото след руското изтегляне в града няма ток и вода.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че няма непосредствена ядрена заплаха след последните обстрели в неделя срещу окупираната от Русия най-голяма атомна централа в Европа – Запорожката. Четиримата експерти на МААЕ твърдят, че "състоянието на шестте реактора е стабилно. Непокътнати са изразходваното гориво, новото гориво и радиоактивните отпадъци в хранилищата“. Съобщава се за поразени сгради и оборудване в централата. В Туитър вицепрезидентът на Еврокомисията и комисарят по външната политика Жозеп Борел определи ударите срещу Запорожката централа като "руска ядрена авантюра", която е недопустима и трябва да бъде прекратена.

Пред Le Journal du Dimanche френският министър на въоръжените сили Себастиен Льокорню предупреди Киев, че през зимата Русия ще промени своята военна тактика в Украйна, като засили въздушните удари срещу цивилни и инфраструктурни цели за сметка на сухопътните операции. 

Според базирания в САЩ Институт за изследване на войната ISW през следващите седмици украинските сили ще се опитат да овладеят Кинбурнската коса, на левия бряг на Днепър, предава УНИАН.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Представена е методиката за удостоверяване на машините за гласуване

Министерството на електронното управление (МЕУ) обнародва за обществено обсъждане на сайта си проект на актуализирана Методика за съответствие на машините за гласуване по изискванията на Изборния кодекс. Измененията на методиката обхващат и надграждане..

публикувано на 14.09.24 в 11:17
Гордана Силяновска

Българският президент прие покана официално да посети Северна Македония

На неофициална среща българският президент Румен Радев е приел поканата на своя македонски колега Гордана Силяновска, да посети официално Скопие. Дата за посещението не е определена. От българска страна нямаше официално изявление след разговора в..

публикувано на 14.09.24 в 09:08

България днес - 13 септември 2024 г.

В "България днес" разказваме за училище "Св. св. Кирил и Методий" във Ванкувър, което ще отвори врати на 14 септември със специален филм, посветен на три десетилетия работа по поддържане на българския език и традиции отвъд Океана. Ще чуете и мнение на..

публикувано на 13.09.24 в 19:00