Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбори от 17 държави мерят сили на есенния турнир по информатика "Джон Атанасов" в Шумен

Бисерка Йовчева: България е сред водещите страни в състезателната информатика в Европа, заедно с Русия, Румъния и Полша

Шуменският университет
Снимка: Радио Шумен

Oт 23 до 27 ноември в Шуменския университет, под патронажа на президента Румен Радев, ще се проведе XIV Международен есенен турнир по информатика "Джон Атанасов". В него ще вземат участие 392-ма състезатели от 17 държави, като за първи път ще включат отбори от Перу, Египет, Саудитска Арабия и Великобритания. Куба също е проявила интерес към събитието. Отборите на България, Румъния, Молдова и Великобритания ще се състезават присъствено, а тези на Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Пакистан, Перу, Словения, Сърбия, Украйна – онлайн.

"Извън класирането в турнира ще участват и състезателите на Русия – посочи пред БТА Бисерка Йовчева, председател на организационния комитет на турнира и ръководител на школата по математика и информатика "А и Б". – Не мислим, че децата трябва да бъдат принасяни в жертва на безумията на възрастните и затова даваме възможност на руските деца да се състезават заедно с връстниците си".

Бисерка Йовчева

Йовчева изрази също съжаление, че отборите на Ирландия и Иран няма да могат да се включат, защото са закъснели с регистрацията си:

"Все още няма друго подобно състезание, което се провежда според правилата на Международната олимпиада по информатика, но в две възрастови групи – младша и старша – отбеляза тя. – Първата е за участници на възраст до 15,5 години, а втората – за ученици в гимназиален клас. Най-голямото състезание в света за ученици е Международната олимпиада по информатика, а за тези в младша възраст – Европейската младежка олимпиада, създадена по инициатива на България".

По думите на Йовчева, България е сред водещите страни в състезателната информатика в Европа, заедно с Русия, Румъния и Полша. На състезанието в Шумен официалните отбори на България в старша и младша възраст ще са два, а домакините от града ще бъдат представени в двете възрастови групи с по един отбор. Паралелно с международния турнир ще се проведе и ХХII издание на Националния есенен турнир по информатика, чието първо издание се е състояло в Шумен през 2001 година, като за участниците от страната ни е предвидено отделно класиране, допълни Йовчева. 

По време на турнира ще се проведе и международен семинар за ръководителите на отборите по проблемите на състезателната информатика. Те засягат най-вече програмата за младшата възрастова група и по-специално докъде може да се стигне в тежестта на задачите.

Редактор: Дарина Григорова

Снимки: Facebook/IATIShumen, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Виктория Василева

ЦИК отстрани „Има смисъл“ от участие в парламентарните избори

Централната избирателна комисия (ЦИК) заличи регистрацията на Коалиция „Има смисъл“ за участие във вота за парламент на 27 октомври. Причината е недействителни подписи на избиратели във внесената подписка при регистрацията. От коалицията няма да..

публикувано на 14.09.24 в 12:53

По 3 версии работи разследването за катастрофата с L-39 в "Граф Игнатиево"

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда са версиите, по които работи разследването за причините, довели до разбиването на учебно-тренировъчния самолет L-39 в "Граф Игнатиево". Това съобщи майор Христо Анчев наблюдаващ..

публикувано на 14.09.24 в 12:13

Представена е методиката за удостоверяване на машините за гласуване

Министерството на електронното управление (МЕУ) обнародва за обществено обсъждане на сайта си проект на актуализирана Методика за съответствие на машините за гласуване по изискванията на Изборния кодекс. Измененията на методиката обхващат и надграждане..

публикувано на 14.09.24 в 11:17