Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България живеят 325 столетници

Снимка: архив

В България има 325 души, достигнали 100-годишна възраст, от тях 242 са жените, а 83-ма са мъжете, съобщава БТА, позовавайки се на данни на Националния статистически институт към 31 декември 2021 г. В градовете живеят 222-ма от столетниците, а в селата двойно по-малко - 103-ма. Значително повече - 4958, са хората на достолепната възраст между 95 и 99 години. 
Тайната на дългия живот е в движението и добрата храна, смята столетницата от село Войница, Видинско, баба Мария Костова. Възрастната жена обича да хапва всичко, което може да отгледа в градината си, но яде също месо и риба. По празник пийва и по чашка червено вино, разредено с лимонада. Жителите на Родопите посочват като фактор на дълголетието консумацията на кисело мляко.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 15 юли 2024 г.

Началото на седмицата настъпва с Горещниците – най-знойните дни в годината според народните ни поверия. В „България днес“ ще говорим за огъня и водата и всичко, което те означават в нашата култура. След това ще се „разхладим“ с..

публикувано на 15.07.24 в 19:00

В турското посолство в София представиха изложба по повод годишнината от опита за преврат в Турция

По повод осмата годишнина от опита за преврат в Турция, в двора на резиденцията на турския посланик в София беше организирана фото изложба под наслов "15 юли и паметта", предаде БТА. Снимките изобразяват моменти от историческата нощ и последвалите часове...

публикувано на 15.07.24 в 18:46
Калин Стоянов

Армията е готова с хеликоптери и тежка техника да подпомага борбата с пожарите

Към момента няма застрашени населени места и бедстващи граждани въпреки множеството пожари, възникнали на територията на България. Ситуацията постепенно се нормализира, увери вътрешният министър Калин Стоянов пред БНР. Пожарът в Свиленградско продължава...

публикувано на 15.07.24 в 11:59