Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: България има всички шансове догодина да стане част от Шенген

Снимка: БГНЕС

България има всички шансове догодина да стане част от Шенген. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Тирана, където той участва в срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Радев потвърди, че страната ни продължава да работи на всички нива на дипломацията по темата за членството ни, и призова партиите да не политизират темата.

"Нека тази тема не се използва за лична разправа между партийни лидери. Има нещо много важно, което трябва да се свърши - този парламент трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа. Това е нещото, което задължително трябва да се свърши", коментира президентът.

Във фокуса на срещата в албанската столица са стратегическото партньорство и развитието на политическия диалог между ЕС и страните от Западните Балкани, предизвикателствата пред сигурността, миграционният натиск, борбата с тероризма и организираната престъпност, както и преодоляването на негативните социалноикономически последици от войната в Украйна и задълбочаващите се енергийна и продоволствена криза.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачна неделя с превалявания

В неделя ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има над западните райони. На много места ще превали дъжд. В Родопите и източните райони, където валежите ще бъдат и по-значителни, ще има гръмотевична дейност. Ще духа слаб..

публикувано на 05.10.24 в 18:30

30 публични сгради грейват в зелено по случай Европейския ден на донорството

Фасадите на над 30 емблематични сгради в цялата страна ще бъдат осветени в зелено тези вечер по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, съобщиха от Изпълнителната агенция “Медицински надзор”. По този начин се изразява..

публикувано на 05.10.24 в 18:00
Румен Радев

Медицинската помощ е основна мотивация за бойния дух на фронта

“ Един от основните фактори за мотивацията и бойния дух на хората, които се сражават на фронта, е наличието на бърза и надеждна медицинска евакуация, както и на ефективна и адекватна медицинска помощ и осигуряването ѝ в непосредствена близост до..

публикувано на 05.10.24 в 13:03