Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидат премиерът представи своите министри и приоритети

Снимка: БГНЕС

Убеден съм, че съставът на правителството, който предлагам, е способен да преведе България през кризата, защото всички имена са много добре познати в професионалните среди, каза кандидат премиерът на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски. Той връчи списъка с кандидат министрите на президента Румен Радев.

Малина Крумова е предложена за зам.-премиер по управление на евросредствата, Миглена Тачева за зам.-премиер по обществен ред и сигурност и правосъден министър, Меглена Плугчиева-Александрова за зам.-премиер по климатичните политики и екоминистър. Ресор финанси е предложена да поеме Маринела Петрова, за вътрешните работи да отговаря Благородна Макева-Найденова. Атанас Запрянов е кандидат за министър на отбраната, а Драгомир Заков – за външен министър.

Влезем ли в каскада от предсрочни избори, ние със сигурност ще загубим, каза Габровски и изброи приоритетните политики на кабинета:

- бързо преодоляване на разделението в обществото и възстановяване на диалога между партиите и институциите;

- правосъдна реформа и ефективно противодействие на корупцията;

- ефективни антикризисни мерки срещу инфлацията, фискална устойчивост и икономически растеж;

- ясна европейска и евроатлантическа външна политика;

- приемане на България в Шенген;

- подготовка за влизане на България в Еврозоната през 2024 г.;

- провеждане на ключови реформи по Плана за възстановяване и устойчивост.

Президентът заяви, че ще издаде указ с предложение парламентът да гласува проектокабинета. Очаква се депутатите да гласуват в сряда или в четвъртък.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10

По консумация на хляб България е втора в света

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200..

публикувано на 11.09.24 в 12:07